Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Burkine Faso podľahol SARS-CoV-2 prvý človek v subsaharskej Afrike

Cestujúci sa držia na vagóne preplneného vlaku v Sowete, Južná Afrika, 16. marca 2020. Južná Afrika zrušila takmer 10 000 víz pre občanov Číny a Iránu a kvôli koronavírusu začalo vyžadovať víza pre vysoko rizikové krajiny ako je napríklad Taliansko. Foto: TASR

V stredu bolo na čiernom kontinente potvrdených 576 prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je SARS-CoV-2.

Ouagadougou 18. marca (TASR) - Západoafrický štát Burkina Faso ohlásil v stredu prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Ide zároveň o prvý prípad úmrtia na toto infekčné ochorenie v subsaharskej Afrike. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnes v noci sme zaznamenali smrť 62 ročnej pacientky, ktorá trpela na cukrovku a bola na jednotke intenzívnej starostlivosti," uviedol pre médiá koordinátor pre boj s novým koronavírusom Martial Ouedraogo.

Po zarátaní siedmich nových prípadov sa celkový počet pacientov nakazených novým koronavírusom v tejto krajine Sahelu podľa Ouedraoga zvýšil na 27.

Ako pripomína AFP, pandémia nového koronavírusu sa v Afrike začala v porovnaní so zvyškom sveta prejavovať z doposiaľ neznámych príčin s oneskorením.

V stredu bolo na čiernom kontinente potvrdených 576 prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je SARS-CoV-2. Z tohto počtu 15 osôb nákaze podľahlo. Najviac obetí hlásil Egypt, kde na následky COVID-19 zahynulo už šesť ľudí. Päť obetí ohlásilo Alžírsko, dve Maroko a po jednej Sudán spolu s Burkinou Faso.

Experti pritom poukazujú na to, že práve krajiny subsaharskej Afriky patria medzi najviac ohrozené z hľadiska infekčných respiračných ochorení. Riziko šírenia nákazy tam zvyšuje nízka úroveň verejného zdravotníctva, ako aj chudoba, slumy, zlá hygiena a nedostatočne chránené hranice.

Z analýzy amerického think-tanku Rand Corporation v roku 2016 vyplynulo, že z 25 krajín, ktoré boli vyhodnotené ako najnáchylnejšie na epidémie infekčných ochorení, sa okrem Afganistanu, Jemenu a Haiti všetky nachádzali v Afrike.