Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V čase kórejskej vojny zmasakrovali 1700 veriacich, potvrdila komisia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Komisia identifikovala zoznam obetí na základe rôznych historických záznamov. Vláde v Soule odporučila, aby požiadala Severnú Kóreu o ospravedlnenie za tieto zločiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 17. apríla (TASR) - Približne 1700 juhokórejských veriacich zmasakrovala severokórejská armáda a iné nepriateľské sily v čase kórejskej vojny v rokoch 1950 – 1953, uviedla v stredu juhokórejská Komisia pre pravdu a zmierenie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Jonhap.

Komisia identifikovala zoznam obetí na základe rôznych historických záznamov. Vláde v Soule odporučila, aby požiadala Severnú Kóreu o ospravedlnenie za tieto zločiny.

Komisia uviedla, že medzi obeťami je 104 kresťanov, ktorých od júla do novembra 1950 zavraždili miestni ľavičiari, severokórejská armáda a iné nepriateľské sily v 24 kostoloch v ôsmich oblastiach provincie Severná Čolla na juhozápade krajiny – vrátane miest Kunsan, Kimdže a Čongup.

Viac ako polovica z nich – 60 ľudí – zahynula okolo 28. septembra 1950, keď severokórejská armáda ustúpila krátko po vyloďovacej operácii v prístavnom meste Inčchon, ktorú uskutočnili sily OSN. Konkrétne 20 ľudí vrátane detí zabili v kostole v Čongupe, ktorý vypálili stúpenci Pchjongjangu.

V tom čase boli severokórejská strana označovala kresťanov za nespolupracujúcu silu, pretože sa zúčastňovali na činnosti pravicových skupín alebo po oslobodení Kórey od Japonska v roku 1945 vo veľkom počte prebehli na juh.

Komisia, zriadená 1. decembra 2005, je vládnym orgánom zodpovedným za vyšetrovanie udalostí v kórejskej histórii, ku ktorým došlo od začiatku japonskej nadvlády nad Kóreou v roku 1910 až po koniec autoritárskej vlády v samostatnej Južnej Kórei zvolením prezidenta Kim Jong-sama v roku 1993.