Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Čečensku zadržali niekoľko homosexuálnych mužov a žien

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa prišla rok a pol po tom, čo v tejto autonómnej republike Ruskej federácie s prevažne moslimským obyvateľstvom zatkli a mučili vyše 100 gejov.

Moskva 11. januára (TASR) - Popredný aktivista za práva LGBT komunity v Rusku Igor Kočetkov v piatok oznámil, že v Čečensku nedávno zadržali niekoľko osôb pre podozrenie, že sú homosexuáli.

Správa prišla rok a pol po tom, čo v tejto autonómnej republike Ruskej federácie s prevažne moslimským obyvateľstvom zatkli a mučili vyše 100 gejov. Niektorých z týchto mužov dokonca zabili, uviedli aktivisti. Čečenské úrady obvinenia odmietli a federálne úrady uskutočnili vyšetrovanie, ktoré nezistilo nič, čo by podporilo informácie aktivistov.

Kočetkov pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedal, že aktivisti za práva homosexuálov zaznamenali od konca decembra nárast v počte zatknutých mužov a žien, podozrievaných z homosexuality.

Nezávislé noviny Novaja Gazeta v piatok už skôr zverejnili článok, že v Čečensku sa obnovili perzekúcie homosexuálnych ľudí.