Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V centre Drážďan sa na mítingu zúčastňujú tisícky stúpencov Pegidy

Demonštranti sa zhromažďujú počas demonštrácie skupiny PEGIDA proti islamizácii Západu pred katedrálou v Drážďanoch 19. októbra 2015 pri príležitosti prvého výročia proti-islamskej skupiny, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V úctivej vzdialenosti od dejiska mítingu protestujú proti nemu stovky protidemonštrantov.

Drážďany 16. októbra (TASR) - Tisícky stúpencov protiislamského a xenofóbneho hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) vyšli dnes do ulíc Drážďan, aby sa na tamojšom Divadelnom námestí zúčastnili na mítingu spomínaného subjektu. Na dodržiavanie verejného poriadku v saskej metropole dohliada značný počet mužov zákona. V úctivej vzdialenosti od dejiska mítingu protestujú proti nemu stovky protidemonštrantov.

Míting, na ktorý prišlo doteraz podľa odhadov 6500-8500 ľudí, sa koná pri príležitosti dvojročnej existencie hnutia, informovala tlačová agentúra DPA.

Podľa internetového vydania denníka Sächsische Zeitung sa v prejavoch rečníkov vystupujúcich na mítingu Pegidy objavili doteraz iba už známe témy, ako kritika politiky spolkovej vlády a lživej tlače, či slogany typu Odpor, odpor alebo Merkelová musí preč, ktorým prítomní zatlieskali.

Polícia, ktorú v Drážďanoch posilnili aj kolegovia z iných spolkových krajín, zatiaľ väčšie incidenty nezaznamenala.

Kým ohlasovatelia protidemonštrácií informovali, že ich akcie obmedzili s odvolaním sa na islamistickú hrozbu, hovorca magistrátu to poprel s tým, že o islamistickej hrozbe nebola nikdy reč.