Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V centre Istanbulu napriek zákazu demonštrovali tisícky žien

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

"Nemlčíme, nebojíme sa, neposlúchame," skandovali ženy. Vykrikovali aj protivládne heslá a požadovali odstúpenie tureckej vlády.

Istanbul 8. marca (TASR) — Tisícky žien sa v stredu napriek prítomnosti množstva policajtov zišli pri príležitosti Medzinárodného dňa žien na demonštrácii v Istanbule, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Nemlčíme, nebojíme sa, neposlúchame," skandovali ženy. Vykrikovali aj protivládne heslá a požadovali odstúpenie tureckej vlády.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan čelí mesiac po ničivom zemetrasení na juhovýchode krajiny kritike okrem iného za nedostatočný krízový manažment. Zemetrasenie bolo témou aj na stredajšej demonštrácii; jej účastníčky niesli transparent s nápisom "Hneváme sa, smútime — feministický odpor".

Vedenie mesta predtým protesty v centre Istanbulu zakázalo a na ich konanie vymedzilo len vzdialenejšie štvrte, píše DPA. Polícia už popoludní uzatvorila ulice v okolí námestia Taksím a pokúšala sa ženám zabrániť v tom, aby sa tam zhromažďovali.

K protestom došlo v stredu aj v ďalších tureckých mestách vrátane metropoly Ankara či prístavu Izmir.

Násilie voči ženám je v Turecku ako i v ďalších krajinách rozšíreným problémom, konštatuje DPA. Len v priebehu uplynulého roka tam došlo k 396 vraždám žien, teda najmenej jedna denne.