Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V centre Teheránu vystavili tri balistické strely

Na snímke balistické rakety s názvami Kijám (vľavo), Zúlfakár (hore vpravo) a Dezfúl sú vystavené v Teheráne 7. januára 2022. Foto: TASR/AP

Irán si v tomto čase zároveň pripomína veliteľa Kásema Solejmáního, ktorý zahynul 3. januára 2020 pri útoku americkým dronom.

Teherán 7. januára (TASR) - Na promenáde v centre iránskej metropole Teherán boli vystavené v piatok tri balistické rakety s názvami Dezfúl, Kijám a Zúlfakár.

Ako píše agentúra AP, k verejnému vystaveniu týchto striel došlo v čase rokovaní o obnovení iránskej jadrovej dohody. Irán si v tomto čase zároveň pripomína veliteľa Kásema Solejmáního, ktorý zahynul 3. januára 2020 pri útoku americkým dronom.

Zabitie Solejmáního na rozkaz vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa vyostrilo už aj tak napäté iránsko-americké vzťahy. Iránska armáda v stave vojenskej pohotovosti niekoľko dní nato omylom zostrelila ukrajinské civilné lietadlo. Tragédia si vyžiadala 176 obetí.

Vystavené rakety sú podľa štátnej televízie rovnakého typu ako tie, ktorými Irán ostreľoval americké základne v Iraku, tiež pri príležitosti druhého výročia Solejmáního smrti.

Spomínané rozhovory vo Viedni sa začali vlani v apríli po tom, ako americký prezident Joe Biden vyjadril vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť sankcie uvalené svojím predchodcom Donaldom Trumpom. Prerušili sa však v júni, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.

Opätovne sa rokovania v rakúskom hlavnom meste obnovili v novembri, pričom ich najnovšie kolo sa začalo v pondelok – po trojdňovej prestávke z dôvodu novoročných sviatkov.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde uviedol, že v poslednom kole rokovaní došlo k pokroku ohľadom možného zrušenia sankcií voči Teheránu a tiež garancie, že USA sa z jadrovej dohody v budúcnosti opäť nestiahnu.