Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V černobyľskej elektrárni po týždňoch vystriedali časť zamestnancov

Snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje blízky pohľad na jadrové zariadenia v Černobyle na Ukrajine počas ruskej invázie vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

Elektráreň Černobyľ nemohlo vyše 200 zamestnancov a príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy opustiť od 24. februára, keď ju v prvý deň invázie na Ukrajinu obsadili ruskí vojaci.

Londýn 21. marca (TASR) – Niekoľkým desiatkam pracovníkov vyradenej Černobyľskej jadrovej elektrárne na severe Ukrajiny umožnili zo závodu odísť po tom, ako ich tam ruské jednotky viac než tri týždne držali fakticky ako rukojemníkov. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC.

Celkovo 64 zamestnancov, ktorí odišli, podľa správy nahradilo 46 kolegov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do práce. Bližšie podrobnosti o dohode o výmene pracovníkov, o ktorej podľa agentúry AP informoval manažment elektrárne, neboli známe.

Elektráreň Černobyľ nemohlo vyše 200 zamestnancov a príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy opustiť od 24. februára, keď ju v prvý deň invázie na Ukrajinu obsadili ruskí vojaci. Manažment elektrárne pred týždňom informoval, že pracovníci zastavili údržbu a opravy aj vzhľadom na únavu, keďže ich dosiaľ nemohla vystriedať ďalšia pracovná zmena.

Počas tejto situácie došlo v elektrárni v dôsledku bojov v regióne k dočasnému prerušeniu dodávok elektriny. Vyvolalo to obavy z výpadku chladiaceho systému pre tamojšie použité jadrové palivo, hoci experti uviedli, že závažné nešťastie nie je pravdepodobné.

Černobyľská atómová elektráreň bola miestom najzávažnejšej jadrovej katastrofy v dejinách. Výbuch v nej v roku 1986 spôsobil rozptýlenie rádioaktívneho mraku nad Európou.