Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku pribudlo 257 infikovaných novým koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet nových prípadov infekcie za sedem dní na 100.000 obyvateľov klesol na 71.

Praha 17. mája (TASR) - V Česku pribudlo za nedeľu 257 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je asi o 127 menej než v nedeľu minulý týždeň, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Toto číslo za posledný deň v týždni býva tradične veľmi nízke, pretože sa toľko netestuje, pripomenul v pondelok portál Novinky.cz.

Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje, koľko ďalších ľudí môže nakaziť jeden infikovaný, v pondelok stúplo na 0,81 z nedeľnej hodnoty 0,76. Stále sa drží pod hodnotou 1,0, čo znamená, že epidémia ustupuje.

Na očkovanie sa už môžu prihlásiť ľudia vo veku nad 40 rokov. Registračný systém mal po polnoci asi 50-minútový výpadok, lebo práve vtedy začala platiť možnosť registrácie pre ľudí nad 40 rokov. Na očkovanie sa do rána prihlásilo vyše 34.000 záujemcov.

V nedeľu v ČR zaočkovali 25.466 ľudí, čo je zhruba o 300 viac než minulú nedeľu. Celkovo podali 4,139 milióna dávok, ukončené očkovanie má 1,1 milióna ľudí.

Počet nových prípadov infekcie za sedem dní na 100.000 obyvateľov klesol na 71. Toto číslo je pre vládu kľúčové pri uvoľňovaní obmedzení. Za týždeň klesol tento ukazovateľ o 23.

V Česku sa uvoľňujú ďalšie opatrenia zavedené proti šíreniu koronavírusu. Otvárajú sa záhradky reštaurácií a vonku sa budú môcť konať kultúrne akcie. Obnovuje sa prevádzka fitness centier, posilňovní a ďalších vnútorných športovísk. K normálnemu režimu vyučovania bez rotácií sa vracia prvý stupeň základných škôl v celej republike a aj druhý stupeň ZŠ v šiestich krajoch plus v Prahe, uviedli Novinky.cz.