Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Česku pribudlo 470 nakazených koronavírusom

Na archívnej snímke ľudia s ochrannými rúškami sa prechádzajú po Karlovom moste v Prahe. Foto: TASR/AP

Najrýchlejšie sa nový koronavírus šíri v hlavnom meste Praha, kde evidujú incidenciu nákazy v priemere 50 novovinfikovaných na 100.000 obyvateľov za sedem dní.

Praha 29. septembra (TASR) - V Českej republike zaznamenali za utorok 470 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 128 menej než ich hlásili za minulý utorok a o 203 menej ako pribudlo za pondelok. Informoval o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Česko si v utorok pripomenulo pamiatku svätého Václava, svojho národného svätca a patróna. Za poklesom prípadov je preto pravdepodobne vplyv štátneho sviatku, keďže počas voľných dní sa menej testuje. Utorňajší počet je pritom čo sa týka mimopracovných dní najvyšší od polovice mája, uvádza ČT24.

Reprodukčné číslo R, ukazujúce počet ľudí, ktorých môže jeden nakazený infikovať, v stredu mierne kleslo na hodnotu 1,10. Nad úrovňou 1,0, ktorá predstavuje hranicu naznačujúcu zrýchľovanie epidémie, sa číslo R drží od 26. augusta.

Najrýchlejšie sa covid šíri v hlavnom meste Praha, kde evidujú incidenciu nákazy v priemere 50 novovinfikovaných na 100.000 obyvateľov za sedem dní. Nasleduje Moravskosliezsky kraj (47 prípadov na 100.000 obyvateľov) a naopak, najlepšia je situácia v Libereckom kraji, kde je hodnota týždňovej incidencie len sedem nakazených. Ako poznamenali Novinky.cz, v porovnaní s minulým týždňom v utorok vzrástol podiel pozitívne testovaných osôb z 0,41 percenta na 0,84 percenta.

Celkovo už v ČR s koronavírusom zomrelo 30.455 ľudí, pričom 1,69 milióna sa ním nakazilo, vyplýva z oficiálnych údajov českého ministerstva zdravotníctva. V tamojších nemocniciach je s covidom 201 ľudí, z toho 38 vo vážnom stave. V posledných týždňoch počet covidových pacientov, ktorý stav si vyžaduje hospitalizáciu, narastá - pred týždňom ich bolo zhruba o 30 menej. Zároveň stále klesá tempo očkovania - v utorok podali 583 dávok vakcíny - ide o druhý najnižší počet od spustenia očkovania 27. decembra. Oboma dávkami vakcíny je v Česku zaočkovaných vyše 5,9 milióna ľudí.