Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Česku pribudlo 4992 prípadov nákazy

Na archívnej snímke Karlov most v Prahe. Foto: TASR/AP

Znížil sa tiež počet hospitalizovaných pacientov s covidom, ktorých je v súčasnosti o niečo viac ako 3000.

Praha 1. januára (TASR) - V Českej republike pribudlo v piatok 4992 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je takmer o 3000 viac než pred týždňom na Štedrý deň. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva, informoval v sobotu spravodajský server iDNES.cz.

Pripomenul však, že počet testovaných bol cez vianočné sviatky nízky. Prvý medzitýždenný nárast prípadov nákazy covidom od 1. decembra je tak skreslený tým, že sa porovnáva pracovný deň so sviatkom, píše iDNES.cz.

Znížil sa tiež počet hospitalizovaných pacientov s covidom, ktorých je v súčasnosti o niečo viac ako 3000. V českých nemocniciach je aktuálne 3010 infikovaných. Pred týždňom ich bolo takmer 3500. Oproti minulému týždňu sa tiež takmer o pätinu znížil počet pacientov vo vážnom stave, ktorých je v súčasnosti 582, čo je najmenej pd polovice novembra.

Očkovanie proti covidu sa v Česku začalo pred rokom, 27. decembra 2020. Odvtedy v krajine podali celkovo takmer 15,5 milióna dávok vakcín. Plne zaočkovaných je viac ako 6,6 milióna obyvateľov. Posilňujúcu dávku vakcíny doteraz podali 2,4 miliónom ľudí.

Riaditeľ českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek nedávno oznámil, že v dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron môže byť v Česku na vrchole novej vlny pandémie v jeden deň hospitalizovaných až 7000 ľudí s covidom, pričom viac ako 900 z nich bude na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Podľa ÚZIS bude už v prvých desiatich dňoch nového roka koronavírusový variant omikron tvoriť v ČR polovicu nových prípadov ochorenia COVID-19. V druhej polovici januára bude omikron prevládať nad ostatnými variantmi. Ako pripomína iDNES.cz, v súčasnej dobe tvorí omikron desať až pätnásť percent prípadov nákazy covidom.