Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku sa na oslavách revolúcie zúčastnilo takmer 100.000 ľudí

Na snímke pamätník Nežnej revolúcie na Národnej ulici v Prahe, ktorý v deň výročia strážili skauti. Praha, 17. novembra 2022. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Po dvoch rokoch pandémie sa pražská "revolučná" ulica opäť zaplnila. Pre ľudí bolo pripravených 90 rôznych bodov programu - diskusie, koncerty, divadelné predstavenia či workshopy.

Praha 17. novembra (TASR) - Na tradičných oslavách výročia Nežnej (česky Sametovej) revolúcie na Národnej ulici v Prahe sa vo štvrtok zúčastnilo podľa odhadov takmer 100.000 ľudí. Uviedli to organizátori programu "Korzo národní", informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Po dvoch rokoch pandémie sa pražská "revolučná" ulica opäť zaplnila. Pre ľudí bolo pripravených 90 rôznych bodov programu - diskusie, koncerty, divadelné predstavenia či workshopy. Program začal dopoludnia takzvaným "sametovým brunchom", ktorý návštevníci jedli za dlhým stolom umiestneným v strede ulice, kadiaľ bežne jazdia električky.

Nová scéna Národného divadla sa stala miestom debát o aktuálnom dianí vrátane vojnového konfliktu na Ukrajine. "Najviac ľudí tradične zamierilo k pietnemu miestu uprostred ulice, kde kládli sviece, vence a kvety," uviedli organizátori.

Ministerstvo vnútra pri príležitosti 17. novembra otvorilo pre ľudí budovu Archívu bezpečnostných zložiek, kde si mohli prezrieť originálne zväzky ŠtB.

Symbolicky o 17:11 hod. zaznela z balkóna Paláca Metro "hymna Nežnej revolúcie" Modlitba pre Martu. Zaspievala ju Berenika Kohoutová, predstaviteľka Marty Kubišovej v muzikáli Marta, ktorý vznikol k jej 80. narodeninám.

Oslavy Sametovej revolúcie sa však neodohrávali len na Národnej ulici. Je preto pravdepodobné, že celkové číslo účastníkov osláv je vyššie.

Tradičný pietny akt a pochod sa uskutočnil na Albertove, kde pred 33 rokmi študenti podnietili revolučné dianie a následne pád komunistického režimu. Podvečer sa na Václavskom námestí začal Koncert pre budúcnosť, na ktorom vystúpia desiatky spevákov, ale aj verejných osobností. Sviatočný deň zakončí Koncert pre slobodu a demokraciu v Rudolfíne a odovzdávanie cien Pamäti národa v Národnom divadle.

Z dôvodu množstva podujatí, ale aj naplánovanej opravy dvoch liniek metra, bola doprava v hlavnom meste na viacerých miestach obmedzená. Polícia na sociálnej sieti Twitter uviedla, že vo štvrtok dozerala na priebeh 21 nahlásených podujatí. Bezpečnosť v uliciach kontrolovalo niekoľko stoviek policajtov a členov tzv. antikonfliktného tímu.