Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Česku sa skončili voľby do Poslaneckej snemovne

Na snímke veľvyslanectvo Českej republiky na Slovensku počas volieb do Poslaneckej snemovne Českej republiky 8. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Relevantné výsledky budú známe v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

Praha 9. októbra (TASR) - V Česku sa v sobotu popoludní o 14.00 h. skončili voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Zatiaľ sa zdá, že záujem o voľby bude vyšší ako v minulých rokoch. Už v piatok totiž odvolilo na niektorých miestach 50 percent oprávnených voličov, píše spravodajský server Seznam Zprávy.

Napríklad v Brne odvolilo v sobotu pred poludním 55 percent ľudí. V južných Čechách sa volebná účasť pohybuje na úrovni 40 až 70 percent. Podľa portálu Novinky.cz krátko pred uzatvorením volebných miestností atakovala volebná účasť v meste Hradec Králové úroveň 66 percent.

Polícia sa tiež v sobotu zaoberala mimoriadnymi udalosťami súvisiacimi s voľbami, ktorých ale bolo minimum. V Brne policajti dostali anonymné hlásenie o nastraženej bombe. Vo volebnej miestnosti ale nič nenašli. Okrem toho polícia zaznamenala prípady nedodržiavania protipandemických opatrení vo volebných miestnostiach. Bolo ich však menej ako v piatok.

Z predsedov strán odvolil ako jeden z posledných v sobotu ráno predseda hnutia Prísaha Robert Šlachta. Uviedol, že verí, že jeho hnutie prekoná päťpercentnú hranicu nevyhnutnú na vstup do Snemovne, českého parlamentu. Väčšina ostatných lídrov odvolila už v piatok.

Tento rok sa hlasy budú po prvý raz prepočítavať na mandáty podľa nových pravidiel. Namiesto d'Hondtovej metódy sa použije Imperialiho kvóta. Každá strana dostane v danom kraji toľko mandátov, koľkokrát sa kvóta vojde do počtu platných hlasov pre túto stranu. Zmierni sa tým výhoda pre víťaza volieb, vysvetľujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.