Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Česku skončilo drive-in hlasovanie pre voličov s covidom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Záujem bol podľa českých médií minimálny, informuje TASR.

Praha 11. januára (TASR) - V prvom kole prezidentských volieb v Česku mohli v stredu hlasovať ľudia, ktorí sú v izolácii s ochorením COVID-19. Hlasovať mohli z auta medzi 8.00 h a 17.00 h na volebných stanovištiach na piatich miestach v Prahe a po jednom v každom okrese. Záujem bol však podľa českých médií minimálny, informuje TASR.

Podľa serveru Novinky.cz volilo v Prahe niekoľko desiatok ľudí, v Olomouckom kraji ich bolo iba zopár. "Celkovo v kraji volilo sedem ľudí," povedala denníku Právo Hana Kamasová z regionálnej samosprávy v Olomouci krátko po zatvorení hlasovacích stanovíšť.

V Juhomoravskom kraji hlasovalo podľa webu Seznam Zprávy do 13.00 h iba 15 ľudí, z toho ôsmi v Brne.

"Celkový počet nakazených voličov nie je vysoký, takže nepredpokladáme, že voličov bude toľko ako v minulých rokoch," povedal Seznamu Zprávam zapisovateľ volebnej komisie na pražskej Letnej.

Nízke počty nakazených potvrdzuje aj ministerstvo zdravotníctva. Za uplynulý týždeň malo v Česku pozitívny test na koronavírus iba 2700 ľudí.

Tento spôsob hlasovania bol v stredu otvorený iba pre ľudí, ktorí sa mohli preukázať potvrdením o pozitívnom teste na ochorenie COVID-19. Alternatívne mohli vyplniť čestné vyhlásenie.

Z auta mohli voliť ľudia s covidom iba v stredu. Do prenosnej urny však budú môcť hlasovať aj v piatok a v sobotu počas riadneho hlasovania.