Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku transplantovali pľúca pacientovi po ťažkom priebehu COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Muž čakal na vhodné pľúca 122 dní.

Praha 22. októbra (TASR) - Fakultná nemocnica v pražskom Motole (FNM) transplantovala pľúca pacientovi po ťažkom priebehu ochorenia COVID-19. Českému rozhlasu (ČRo) to v piatok potvrdil vedúci programu transplantácie pľúc Robert Lischke, ktorý 60-ročného muža pred mesiacom operoval.

Pacient, ktorému zlyhali pľúca po ťažkom priebehu ochorenia, bol 200 dní napojený na mimotelový obeh (ECMO). Podľa Lischkeho je to extrémne dlhý čas, po ktorý bol ale pri vedomí aj sám jedol. Muž čakal na vhodné pľúca 122 dní. Nemocnica podnikla náročnú operáciu 19. septembra.

"Operácia trvala približne osem hodín a skončila sa úspešne. Po piatich dňoch bol (pacient) odpojený od mimotelového obehu, asi po troch týždňoch od ventilátora. Teraz už je u nás na klinike, dýcha spontánne, ale je veľmi slabý, čo je úplne logické. Bude ešte potrebná dlhodobá rehabilitácia," povedal Lischke pre ČRo.

Podobných operácií po prekonaní covidu vykonali lekári na svete zatiaľ len desiatky, pripomenul spravodajský portál iROZHLAS.cz.