Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Česku už pracuje 78.000 utečencov z Ukrajiny

Vysídlení Ukrajinci vo vlaku smerujúcom do Poľska sa v utorok 22. marca 2022 lúčili v Ľvove na západe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Problémom je však podľa Jurečku skutočnosť, že ukrajinské ženy váhajú, či má vôbec zmysel začať sa češtinu učiť.

Praha 21. júna (TASR) - Od začiatku ruskej invázie začalo v Česku pracovať viac ako 78.000 utečencov z Ukrajiny, prevažne žien. Povedal to český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po utorkovom rokovaní tripartity. TASR informáciu prevzala zo servera Novinky.cz.

Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, predovšetkým mamičky, sú dnes na pracovnom trhu aktívni,“ povedal minister. Počet pracujúcich utečencov podľa neho vzrástol za necelé dva týždne približne o 8000. Rezort práce očakáva, že tempo rastu sa spomalí.

Ukrajinskí utečenci sú podľa Jurečku najčastejšie zamestnaní v pomocných profesiách, ktoré nevyžadujú vyššiu kvalifikáciu. Ide napríklad o logistické centrá a sklady či firmy, ktoré poskytujú upratovacie služby.

Snažíme sa pracovať na jazykovom vzdelaní, ktoré je kľúčom k tomu, aby títo ľudia mohli uplatniť vyššiu kvalifikáciu a vzdelanie,“ doplnil minister. Jazykovú prípravu zaplatia utečencom úrady práce z európskych peňazí na podporu zamestnanosti.

Problémom je však podľa Jurečku skutočnosť, že ukrajinské ženy váhajú, či má vôbec zmysel začať sa češtinu učiť. „Hovoria nám, že plánujú, že sa v priebehu týždňov vrátia na Ukrajinu,“ povedal minister. Ukrajinky podľa neho čakajú, ako sa v ich obci situácia vyvinie, napríklad či bude odmínovaná.