Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku z plávajúcej scény na Vltave zaznel Koncert pre Európu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Skladby od Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a Leoša Janáčka zazneli z plávajúcej scény situovanej na rieke Vltava v blízkosti Slovanského ostrova.

Praha 3. septembra (TASR) - Česká filharmónia odohrala v piatok "Koncert pre Európu". Podujatie pod holým nebom sa uskutočnilo pri príležitosti českého predsedníctva v Rade Európskej únie.

Skladby od Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a Leoša Janáčka zazneli z plávajúcej scény situovanej na rieke Vltava v blízkosti Slovanského ostrova. Koncert v priamom prenose sprostredkovala Česká televízia.

Pre koncert Českej filharmónie bola scéna rozšírená, aby mohla pojať 170 účinkujúcich. Kapacita hľadiska vzrástla na dvanásť stoviek sediacich divákov.

"Pri hudobných nástrojoch majú vplyv vlhkosť i teplota, ale hudobníci občas hrávajú aj vonku, takže vedia, ako si s nástrahami počasia poradiť," dodal k možným úskaliam generálny riaditeľ Českej filharmónie David Mareček.

Koncert otvorila štátna hymna a následne "Óda na radosť" od Ludwiga van Beethovena, na ktorej je založená hymna Európskej Únie a Rady Európy. Koncert odštartoval predseda vlády ČR Petr Fiala, ktorý vyzdvihol českú dramaturgiu večera.

Pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova predniesol prvý český orchester Dvořákovu koncertnú predohru "Karneval" a jednu z najvýraznejších duchovných skladieb - Janáčkovu "Glagolskú omšu".

Na galavečere nechýbala ani symfonická báseň "Vltava" zo Smetanovho cyklu "Má vlast". Hudobný zážitok umocnilo zapojenie sa Pražského filharmonického zboru, operných sólistov a organistky Daniely Valtovej-Kosinovej.