Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Česku zasahujú kriminalisti, dôvodom sú cesty ľudí na Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: internet

Činnosť skupiny mali podľa serveru organizovať členovia ruskej rozviedky GRU z veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli vyhostení.

Praha 21. apríla (TASR) - Detektívi českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahujú v stredu od nočných hodín po celej republike, dôvodom sú odchody ľudí na Ukrajinu. Podľa Deníka N bolo zadržaných približne desať osôb, server iRozhlas spresnil, že ide o päť osôb. Informácie priniesol aj portál Novinky.cz.

Ďalšie podrobnosti zatiaľ kriminalisti ani štátni zástupcovia neoznámili. Podľa serveru Aktualně.cz išlo o členov paramilitantnej skupiny, ktorá organizovala výjazdy Čechov na Ukrajinu, aby tam bojovali za proruských separatistov podporovaných Moskvou.

Činnosť skupiny mali podľa serveru organizovať členovia ruskej rozviedky GRU z veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli vyhostení.

Hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej Deníku N potvrdil, že útvar v stredu vykonáva úkony trestného konania, ale viac podrobností nemohol poskytnúť. Môže ich dať len Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe. To sa zatiaľ k zásahu nechcelo vyjadrovať. Nie je jasné, koľko ľudí bolo obvinených.

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v utorok večer v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach prijala uznesenie, v ktorom odsúdila "teroristické útoky špeciálnych jednotiek ruskej vojenskej spravodajskej služby" v Česku.