Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čierny kašeľ má v Česku prvú tohtoročnú obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počet nakazených čiernym kašľom sa tento rok blíži k historickému rekordu zo 60. rokov 20. storočia, keď sa ochorenie preukázalo o 3399 ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 18. marca (TASR) - Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov. Podrobnosti Štátny zdravotný ústav (SZÚ) neuviedol. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil o 3101 osôb, predovšetkým u stredoškolákov. TASR prevzala pondelkové informácie z portálu Novinky.cz.

"Od začiatku roka 2024 evidujeme jedno úmrtie vo vekovej skupine 55 až 64 rokov," napísal ústav v pravidelnej správe.

Ústav zaznamenal vlani aj jedno úmrtie u seniorov starších než 75 rokov.

Počet nakazených čiernym kašľom sa tento rok blíži k historickému rekordu zo 60. rokov 20. storočia, keď sa ochorenie preukázalo o 3399 ľudí. Len za posledný týždeň potvrdili lekári túto diagnózu u 827 ľudí. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva očakávajú, že nárast by sa mohol čoskoro zastaviť.

Takmer 60 prípadov nákazy je od januára hlásených aj u dojčiat, čo je najviac ohrozená skupina. Predovšetkým sú nimi tie dojčatá, ktoré ešte neboli proti čiernemu kašľu zaočkované.

V nemocnici zatiaľ končí len malý zlomok chorých. V drvivej väčšine ide o najmenšie deti a seniorov nad 75 rokov.

Vakcinológovia preto apelujú najmä na tehotné ženy, aby sa dali preočkovať. Odporúča sa aj skontrolovať, či desaťročné deti absolvovali poslednú dávku očkovania proti čiernemu kašľu, záškrtu, tetanu a detskej obrne.

Najhoršia situácia je stále v Juhočeskom krajine, kde je chorých najviac. Nasleduje Stredočeský kraj, Vysočina a Pardubický kraj.

V Česku sa od začiatku roka objavujú vo väčšej miere aj ďalšie nákazlivé choroby, čo podľa odborníkov spôsobuje oslabená imunita po dvojročnej pandémii covidu, keď platili prísne obmedzenia, ale aj postupne klesajúca ochrana po očkovaní v rokoch detstva.

Začiatkom marca sa potvrdilo tiež prvé tohtoročné úmrtie na záškrt. Išlo o 82-ročného muža, ktorý aktívne športoval a netrpel žiadnym iným závažným ochorením. Podobný prípad sa stal naposledy v roku 1969, dodali Novinky.cz.