Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Českých voľbách už hlasovali i tí kandidáti, ktorí nie sú favoritmi

Na snímke prezidentský kandidát Tomáš Zima hlasuje vo volebnej miestnosti v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Marek Hilšer po vhodení hlasovacieho lístka do volebnej urny voličom odkázal, aby sa na voľbách zúčastnili, a dodal, že potrebuje každý hlas.

Praha 13. januára (TASR) - V prvom kole českých prezidentských volieb v piatok hlasovali už aj kandidáti Tomáš Zima, Marek Hilšer, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer a Karel Diviš. Podľa posledných prieskumov ani jeden z nich nepatrí medzi favoritov. TASR správu prevzala z portálov Novinky.cz a iDnes.cz.

Marek Hilšer po vhodení hlasovacieho lístka do volebnej urny voličom odkázal, aby sa na voľbách zúčastnili, a dodal, že "potrebuje každý hlas". Netuší však, s akým výsledkom prvého kola má počítať: "V minulých voľbách mi predpovedali jedno alebo dve percentá, nakoniec som získal 8,8 percenta. Možno to teraz bude viac, možno menej."

Hilšer by podľa vlastných slov pokladal za úspech postup do druhého kola, sám sa však označil za "realistu".

Prezidentský kandidát Tomáš Zima volil v Prahe. Vyjadril sa, že si verí na postup do druhého kola, a očakáva, že voličská účasť by mohla byť približne 65 percent.

Kandidát politického hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Jaroslav Bašta vo volebnej miestnosti uviedol, že ak ho občania zvolia, tak sa "trend, na ktorom sa vezie Česká republika, zmení od horšieho k lepšiemu". Prezidentské voľby prirovnal k referendu a vyhlásil, že verí vo svoj postup do druhého kola.

Pavel Fischer volil v pražských Pitkoviciach, pričom ho sprevádzala manželka s deťmi. Voľba podľa neho "rozhodne o budúcnosti ČR, keďže hlava štátu má vplyv aj dôležité právomoci". Za úspech by považoval, ak by sa mu podarilo získať viac ako desať percent hlasov.

V piatok podvečer v Prahe odovzdal svoj volebný lístok i ďalší prezidentský kandidát Karel Diviš, ktorý by podľa vlastných slov považoval za úspech postup do druhého kola. Dodal, že ľudia by mali voliť "srdcom a intuíciou, nielen rozumom".

Diviš tiež vyhlásil, že v predvolebnom období sa nepodarilo dostatočne "rozprúdiť debatu medzi jednotlivými prezidentskými kandidátmi". Ako dôvod uvádza napríklad fakt, že nemal príležitosť sa v predvolebnej diskusii stretnúť s českým expremiérom a ďalším kandidátom na prezidenta Andrejom Babišom.

V tretej priamej voľbe prezidenta v histórii samostatnej Českej republiky kandidujú Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima.

Voľby sa konajú počas dvoch dní, v piatok sa hlasuje od 14.00 do 22.00 h, v sobotu (14. 1.) budú volebné miestnosti otvorené od 8.00 do 14.00 h. Neoficiálne výsledky prvého kola by mali byť známe v sobotu podvečer.