Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Charkove sú po ruských útokoch bez elektriny, vody a kúrenia

Tri ruské rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti dopadajú na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré je ostreľované ruskými silami už viac než rok v skorých ranných hodinách vo štvrtok 9. marca 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj dodal, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 81 rakiet. V Kyjeve zaznamenali i útoky kamikadze dronov.

Kyjev 9. marca (TASR) - Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov ostali vo štvrtok po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru bez elektriny, vody a kúrenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V celom meste nie je elektrina. V kritickej infraštruktúre sme prešli na generátory. Doprava na elektrický pohon nefunguje. Kúrenie a dodávky vody nie sú k dispozícii z dôvodu nedostatku napätia v elektrickej sieti," povedal starosta Charkova Ihor Terechov v televízii.

Ruským útokom v noci na štvrtok čelila aj ukrajinská metropola Kyjev. Približne 40 percent obyvateľov Kyjeva je v súčasnosti bez kúrenia, uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram.

Najrozsiahlejší ruský útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za uplynulé týždne zasiahol najmenej desať z 27 ukrajinských administratívnych celkov, vyplýva z vyjadrenia ukrajinského prezidena Volodymyra Zelenského. Údery si vyžiadali najmenej päť obetí - štyri v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti a jednu v Dnipropetrovskej oblasti.

Zelenskyj dodal, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 81 rakiet. V Kyjeve zaznamenali i útoky kamikadze dronov.