Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Charkove v marci otvoria svoju prvú podzemnú školu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Približne 65 provizórnych tried funguje aj v podzemnom mestskom systéme metra, pripomína DPA.

Kyjev 10. januára (TASR) - Mesto Charkov na východe Ukrajiny, ktoré sa pravidelne stáva terčom ruského bombardovania, v marci otvorí svoju prvú podzemnú školu, informuje v stredu TASR podľa agentúry DPA.

Výstavba školy v priemyselnej zóne mesta postupuje podľa plánu napriek paľbe zo strany nepriateľa a drsnému zimnému počasiu, uviedol v stredu na platforme Telegram starosta Charkova Ihor Terechov.

Prvé betónové podporné konštrukcie už boli postavené, dodal s tým, že v súčasnosti sa pracuje na izolácii, vetraní, vode a kanalizačnom systéme. Existujú tiež plány na výstavbu podzemnej školy aj v centre mesta.

Približne 65 provizórnych tried funguje aj v podzemnom mestskom systéme metra, pripomína DPA. Týmto spôsobom sa v súčasnosti aspoň čiastočne vzdeláva približne 1000 mladších žiakov.

Tamojšie úrady uvádzajú, že zo zhruba 110.000 školopovinných detí sa ich v súčasnosti v Charkove stále nachádza len približne 40 percent. Veľké množstvo detí ušlo do zahraničia a mnoho sa vzdeláva online prostredníctvom svojich pôvodných škôl.

Ukrajina sa už viac než 22 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej invázii. Niekdajší miliónový Charkov je od hraníc s Ruskom vzdialený len niečo vyše 30 kilometrov a pravidelne je terčom raketovej paľby.