Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Charkove vyvolalo radosť sfunkčnenie pouličného osvetlenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pouličné osvetlenie zapli v centre Charkova na necelé dve hodiny v utorok večer.

Charkov 8. marca (TASR) – V častiach druhého najväčšieho ukrajinskom meste Charkov, ktoré je ostreľované ruskými silami už viac než rok, opäť sfunkčnili pouličné osvetlenie, čo vyvolalo radosť medzi jeho obyvateľmi. Uviedla to agentúra AFP.

Pouličné osvetlenie zapli v centre Charkova na necelé dve hodiny v utorok večer. Toto rozhodnutie je výsledkom rokovaní medzi starostom Ihorom Terechovom a bezpečnostnými predstaviteľmi, informovala charkovská radnica.

Charkov leží zhruba 40 kilometrov od hraníc s Ruskom. Svetlá áut boli vyše roka hlavným zdrojom nočného osvetlenia.

"Za ten čas sa stalo veľa nehôd, pri ktorých utrpeli zranenia ľudia," uviedol Terechov. Spresnil, že pouličné osvetlenie bude v Charkove postupne obnovované v ďalších štvrtiach.

Návrat osvetlenia vyvolal v uliciach Charkova radosť, píše AFP. Mesto malo pred ruskou vojenskou inváziou zhruba 1,5 milióna obyvateľov. Charkovská spisovateľka Anna Gin uviedla, že obyvatelia tohto mesta oslavovali "víťazstvo svetla nad temnotou".

"Už dávno som necítila také silné emócie," napísala na sociálnej sieti Facebook. "Videla som ženu vzlykajúcu tak silno, že nedokázala zo seba vydať ani slovo. Len kričala do telefónu 'Svetlo, svetlo, svetlo'," pokračovala Gin.

Rusko od októbra minulého roka intenzívne ostreľovalo kritickú infraštruktúru Ukrajiny, v dôsledku čoho zostali milióny jej obyvateľov v tme a zime. Napriek tomu sa však ruským silám nepodarilo zničiť ukrajinskú elektrickú sieť.