Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Charkovskej oblasti sa našlo desať lokalít využívaných na mučenie

Hasiči hasia viaceré požiare po ruskom útoku na mesto Charkov, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko na tlačovom brífingu podľa agentúry Interfax uviedol, že môžeme hovoriť o najmenej desiatich mučiacich centrách v obciach Charkovskej oblasti.

Kyjev 16. septembra (TASR) - Ukrajina v piatok oznámila, že na znovudobytom území vo východnej časti krajiny objavila najmenej desať lokalít, ktoré ruské sily využívali na mučenie. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko na tlačovom brífingu podľa agentúry Interfax uviedol, že "môžeme hovoriť o najmenej desiatich mučiacich centrách" v obciach Charkovskej oblasti. Priblížil, že dve takéto lokality boli nájdené v meste Balaklija na severovýchode Ukrajiny.

Klymenko doplnil, že príslušné orgány otvorili za posledný týždeň 204 kriminálnych prípadov vyšetrujúcich možné spáchanie vojnových zločinov ruskou armádou.

Reportéri z AFP v piatok informovali o stovkách hrobov v lesoch za mestom Izium, ktoré nedávno oslobodili ukrajinské sily spod ruskej okupácie. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) chce do Iziumu poslať monitorovací tím, aby preveril tvrdenia ukrajinských orgánov o nájdení masových hrobov.