Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Chersone hlásia po ruskom ostreľovaní výpadky elektriny

Tridsaťosemročná Lilia Kristenková (vpravo) plače, keď odnášajú telo jej matky Natalie Kristenkovej v nedávno oslobodenom ukrajinskom meste Cherson na juhu Ukrajiny v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR/AP

V tomto juhoukrajinskom meste čiastočne obnovili dodávky elektriny iba minulý týždeň, pripomína Reuters.

Kyjev 1. decembra (TASR) - Úrady v Chersone na juhu Ukrajiny hlásia po rozsiahlom ruskom ostreľovaní výpadky elektriny. Vyplýva to zo štvrtkového vyhlásenia gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Januševyč na sociálnej sieti Telegram napísal, že technici pracujú na obnovení dodávok elektriny.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili ruské jednotky. Ukrajinská armáda ho opätovne obsadila 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper. V tomto juhoukrajinskom meste čiastočne obnovili dodávky elektriny iba minulý týždeň, pripomína Reuters.

Cherson teraz čelí pravidelnému ruskému ostreľovaniu z ľavého brehu Dnepra.

Ruská armáda od začiatku októbra sústredene útočí na kritickú ukrajinskú infraštruktúru. Minulotýždňové bombardovanie spôsobilo doposiaľ najhoršie škody a milióny ľudí na Ukrajine zostali bez svetla, vody a tepla.