Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania, pri letisku boli explózie

Ľudia evakuovaní z Chersonu sa zhromažďujú po príchode na železničnú stanicu v Džankoji na Krymskom polostrove anektovanom Moskvou. Foto: TASR/AP

Moskvou dosadení predstavitelia už ohlásili evakuáciu civilistov z 15-kilometrovej zóny pozdĺž rieky Dneper v dôsledku budovania novej obrany v oblasti, uvádza CNN.

Cherson 4. novembra (TASR) - K explóziám a následnému požiaru došlo v okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme Telegram. Moskvou dosadené úrady medzitým podľa agentúry AFP vyhlásili v Chersone "nepretržitý zákaz vychádzania".

Na spomínanom videu je vidieť hustý čierny dym, ktorý stúpa z oblasti obce Čornobajivka na sever od Chersonu, kde sa nachádza i letisko. Ukrajinská armáda ani Moskvou dosadená samospráva Chersonu do doposiaľ bezprostredne nekomentovali.

Stanica Sky News tiež informovala, že Ruskom dosadené úrady vyhlásili v piatok v meste Cherson zákaz vychádzania v súvislosti s pravdepodobnou ukrajinskou vojenskou ofenzívou.

Neoficiálne kanály na Telegrame uviedli, že ďalej na sever od Chersonu na východnom brehu rieky Dneper nútia ruské jednotky miestnych obyvateľov, aby opustili obec Velyka Lepetycha. Moskvou dosadení predstavitelia už ohlásili evakuáciu civilistov z 15-kilometrovej zóny pozdĺž rieky Dneper v dôsledku budovania novej obrany v oblasti, uvádza CNN.

Povinná evakuácia podľa neoficiálnych telegramových kanálov prebieha aj v obci Hornostajivka ďalej smerom dole po prúde rieky. Nové explózie bolo počuť aj v meste Nova Kachovka blízko priehrady a vodnej elektrárne.

Ruská armáda v piatok uviedla, že denne "evakuuje viac než 5000 civiistov" z Chersonskej oblasti. "Vojenskí inžinieri každý deň prepravia až 1200 civilných vozidiel - nákladných aj osobných - ako aj viac než 5000 civilistov na ľavý breh rieky Dnipro," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ukrajina v súvislosti s "evakuáciami" obviňuje Rusko, že podniká "deportácie" ukrajinských občanov v sovietskom štýle.