Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Chersonskej a Záporožskej oblasti dostali obyvatelia prvé ruské pasy

Na archívnej snímke ľudia stoja v rade na registráciu v centre distribúcie pomoci pre vysídlených ľudí v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruská armáda dobyla väčšinu Chersonskej oblasti už na začiatku svojej ofenzívy, ktorú spustila 24. februára. Rusko čiastočne kontroluje aj susednú Záporožskú oblasť.

Kyjev/Simferopol 11. júna (TASR) – Úrady v Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine vydali v sobotu tamojším obyvateľom prvé ruské pasy. Informovali o tom stanica BBC a agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

V Chersonskej oblasti predstavitelia proruskej "vojensko-civilnej správy" odovzdali ruské pasy 23 obyvateľom, ktorí ako prví požiadali o ruské občianstvo, uviedla agentúra RIA Novosti. Ako prvý ho dostal šéf správy Vladimir Saľdo.

"Je to nová éra, ktorá sa pre nás začína... Je to najdôležitejší dokument, ktorý môže človek vo svojom živote vlastniť," povedal Saľdo.

Prvé pasy pre občanov Ruskej federácie boli podľa člena Moskvou podporovanej "civilno-vojenskej správy" Vladimira Rogova vydané aj v Záporožskej oblasti. Stalo sa tak na slávnosti v meste Melitopol. Počet pasov Rogov nekonkretizoval, uviedol však, že akt bol načasovaný tak, aby sa konal v termíneosláv Dňa Ruska, ktorý pripadá na 12. júna.

Ruská armáda dobyla väčšinu Chersonskej oblasti už na začiatku svojej ofenzívy, ktorú spustila 24. februára. Rusko čiastočne kontroluje aj susednú Záporožskú oblasť.

Vybavovanie žiadostí o ruské občianstvo pre obyvateľov týchto regiónov zjednodušuje dekrét, ktorý podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Ukrajina tento krok odsúdila ako "evidentné porušenie" svojej územnej celistvosti a uviedla, že Putinov dekrét je "právne neplatný".