Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

V Chicagu sa začína summit NATO, prezident aj ministri majú nabitý pro

Foto: TASR/AP

Po trojhodinovom rokovaní rady je naplánované stretnutie ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky.

Chicago 20. mája (TASR)- Afganistan, vojenské spôsobilosti a partnerstvá sú hlavnými témami summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý dnes začína v americkom Chicagu.

Do McCornik centra smeruje približne 10.000 účastníkov, z nich asi 2000 novinárov. Program slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča dnes začína oficiálnym uvítaním hláv štátov a vlád, po ktorom nasleduje rokovanie Severoatlantickej rady.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák hneď ráno miestneho času diskutoval s účastníkmi Mládežníckeho summitu NATO. Hovoril o rozširovaní aliancie o nových potenciálnych členov, ako sú Macedónsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina a Gruzínsko.

Podľa Lajčáka NATO nemôže ignorovať Rusko, pričom je potrebné lepšie využívať dialóg s Moskvou na témy ako sú Gruzínsko, protiraketová obrana a kontrola zbraní. Program ministra pokračoval stretnutím s komisárom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre otázky národnostných menšín Knutom Vollebaekom.

Rokovania Severoatlantickej rady sa okrem prezidenta Gašparoviča zúčastnia aj minister Lajčák, šéf rezortu obrany Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek. Témou stretnutia je bezpečnosť v období škrtov.

"Musíme zaistiť, že aliancia bude schopná riešiť bezpečnostné výzvy budúcnosti a prekonať ekonomické výzvy súčasnosti," povedal na tlačovej konferencii pred otvorením summitu generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Po trojhodinovom rokovaní rady je naplánované stretnutie ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky. Vo večerných hodinách miestneho času majú prezident Gašparovič a ministri naplánované separátne pracovné večere s partnermi z členských krajín NATO.