Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Chorvátsku sa každý rok utopí 90 ľudí

Na snímke pláž v chorvátskom meste Rijeka, ktoré je jedno z obľúbených destinácií slovenských turistov. Foto: TASR - Martin Baumann

Chorvátsky Červený kríž je jedinou organizáciou v balkánskej krajine, ktorá školí plavčíkov a robí kampane prevencie.

Záhreb 22. júla (TASR) - Na základe rozhodnutia OSN bude 25. júl Svetovým dňom prevencie pred utopením a bude sa pripomínať pod heslom "Každý sa môže utopiť, nikto by sa nemal", informoval vo štvrtok Chorvátsky Červený kríž (HCK). Dodal, že v Chorvátsku sa každý rok utopí priemerne 90 ľudí. Informácie priniesla tlačová agentúra HINA.

Podľa HCK utopenie je jednou z hlavných príčin náhodných úmrtí vo svete a druhou hlavnou príčinou úmrtia detí v Chorvátsku - po dopravných nehodách - a zároveň jednou z piatich hlavných príčin nešťastí.

Chorvátsky Červený kríž je jedinou organizáciou v balkánskej krajine, ktorá školí plavčíkov a robí kampane prevencie. HCK oznámil, že Svetový deň prevencie pred utopením si bude pripomínať podujatiami po celom Chorvátsku.

Ústredné podujatie sa bude konať v nedeľu 25. júla na jazere Jarun v metropole Záhreb. Bude tam workshop pre deti nazvaný "Záchranná šifra vo vode" a deti sa spolu s rodičmi môžu naučiť, ako sa podáva prvá pomoc v prípadoch topenia. Aj plavčíci HCK budú predvádzať, ako zachraňovať topiaceho sa človeka, a navyše ukážu, ako skutočné topenie vyzerá.