Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Čiernej hore sa začalo druhé kolo prezidentských volieb

Súčasný prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič hlasuje v prezidentských voľbách 19. marca 2023 v Podgorici. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sa v Čiernej hore zatvoria o 20.00 h SELČ. Prvé výsledky budú známe v priebehu noci.

Podgorica 2. apríla (TASR) - V Čiernej hore sa v nedeľu začalo druhé kolo prezidentských volieb. V prvom kole, ktoré sa konalo 19. marca, získal najviac hlasov úradujúci prezident Milo Djukanovič. Jeho vyzývateľom je bývalý minister hospodárstva a proeurópsky orientovaný ekonóm Jakov Milatovič. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Analytici favorizujú na víťazstvo práve Milatoviča, ktorý v prvom kole volieb získal 28,9 percenta hlasov. S výzvou podporiť ho sa na svojich voličov obrátili aj ďalší kandidáti z prvého kola volieb, vrátane lídra proruského Demokratického frontu (DF) Andriju Mandiča, ktorý skončil tretí s takmer 20 percentami hlasov.

Súčasný prezident Djukanovič, ktorý v prvom kole volieb získal 35,4 percenta hlasov, je veteránom čiernohorskej politiky a od roku 1991 bol šesťkrát premiérom. Ak získa v nedeľňajších voľbách najviac hlasov, bude to jeho tretie funkčné obdobie na poste prezidenta.

Oponenti však obviňujú Djukanoviča a jeho stredoľavicovú Demokratickú stranu socialistov (DPS) z korupcie, prepojenia na organizovaný zločin a z toho, že krajinu s približne 620.000 obyvateľmi riadi ako svoj osobný majetok. Djukanovič tieto obvinenia odmieta.

Volebné miestnosti sa v Čiernej hore zatvoria o 20.00 h SELČ. Prvé výsledky budú známe v priebehu noci.

Agentúra AFP pripomína, že pod vedením Djukanoviča a jeho strany Čierna Hora vstúpila do NATO, začala rokovania o členstve v EÚ a odklonila sa od Ruska. Po invázii ruskej armády na Ukrajinu sa tiež pripojila k sankciám EÚ voči Moskve. Kremeľ následne zaradil Čiernu Horu na svoj zoznam nepriateľských štátov.

V Čiernej Hore sa tento rok uskutočnia aj predčasné parlamentné voľby. Skončila sa totiž trojmesačná lehota, ktorú mal dezignovaný premiér a bývalý vysoko postavený diplomat Miodrag Lekič na sformovanie nového kabinetu. Djukanovič preto v marci parlament rozpustil a na druhý deň vypísal predčasné voľby na 11. júna.