Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Čiernej Hore zadržali riaditeľku protikorupčného úradu

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Vyšetrovaním sa zistilo, že zadržaná Jelena Perovičová si ako riaditeľka Úradu boja proti korupcii v roku 2023 priznala nadčasy a odmenu vo výške takmer 13.500 eur.

Podgorica 18. apríla (TASR) - Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore v stredu informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

Vyšetrovaním sa zistilo, že zadržaná Jelena Perovičová si ako riaditeľka Úradu boja proti korupcii v roku 2023 priznala nadčasy a odmenu vo výške takmer 13.500 eur. Po zadržaní priamo na pracovisku a policajnej prehliadke ju predviedli na výsluch. Paralelne s ním sa konala policajná prehliadka v jej bydlisku, dodala vo svojej správe agentúra AFP citovaná aj agentúrou TASR.

Jelena Perovičová sa stala riaditeľkou Úradu boja proti korupcii koncom júla 2020 a odvtedy už čelila aj obvineniam z nevhodného správania, ktoré opakovane odmietla.

Jej zatknutie je poslednou zo série akcií, ktoré inicioval Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry: v nedeľu mu predchádzalo zatknutie bývalého špeciálneho prokurátora Čiernej Hory a bývalého policajného úradníka, ktorí sú podozriví zo zneužitia úradu a prepojenia na organizovaný zločin.

Vzhľadom na riziko úteku a ovplyvňovania svedkov boli obaja vzatí do vyšetrovacej väzby na 30 dní.

Za posledné dva roky v Čiernej Hore zatkli niekoľko bývalých vedúcich predstaviteľov justície a polície vrátane bývalej predsedníčky Najvyššieho súdu Vesny Medenicovej.

Boj proti korupcii a organizovanému zločinu je súčasťou snáh Čiernej Hory o členstvo v Európskej únii, konštatovala AFP.