Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Nakazených hlási USA, Litva, Bielorusko aj Holandsko

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú tržnicu proti koronavírusu v juhokórejskom Soule 26. februára 2020. Foto: TASR/AP

Na nový druh koronavírusu bolo v Kalifornii pozitívne otestovaných 33 ľudí, z toho piati následne tento najľudnatejší americký štát opustili.

Londýn/Teherán 28. februára (TASR) - Na ochorenie vyvolané novým koronavírusom zomrelo v Iráne už najmenej 210 ľudí. Uviedlo to perzské vysielanie stanice BBC s odvolaním sa na zdroje z iránskeho zdravotníctva. Iránske ministerstvo zdravotníctva pravdivosť tohto tvrdenia poprelo.

Väčšinu z minimálne 210 obetí podľa zdrojov BBC zaznamenali v iránskej metropole Teherán a v meste Kom, kde sa vyskytli prvé prípady nákazy v Iráne.

Uvedený počet úmrtí je šesťkrát vyšší než 34 mŕtvych, ktoré k piatku oficiálne priznala iránska vláda. V Iráne okrem toho evidujú aj 388 infikovaných.

Tvrdenia, že iránske úrady neinformujú o skutočnom rozsahu epidémie, sa v posledných týždňoch objavujú opakovane. Teherán však trvá na tom, že o celej záležitosti informuje transparentne.

Aj v prípade, ak by platila oficiálna bilancia, Irán zostáva krajinou s najvyšším počtom úmrtí po Číne, odkiaľ sa nový koronavírus začal šíriť. Prvý prípad v Iráne potvrdili 19. februára v šiitskom pútnickom meste Kom.

Perzské vysielanie BBC informovalo o minimálne 210 obetiach koronavírusu v Iráne na základe údajov, ktoré do štvrtka večera získalo z viacerých iránskych nemocníc.

V dôsledku prudkého nárastu počtu infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 prerušil v piatok schôdzu aj iránsky parlament. Medzi nakazenými je aj viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová a námestník ministra zdravotníctva a minimálne dvaja poslanci.

V Teheráne a ďalších 22 iránskych mestách v piatok zrušili aj tradičné islamské modlitby, až do odvolania sú zatvorené aj školy a univerzity.

Koronavírus je podľa Johnsona hlavná priorita vlády


Britský premiér Boris Johnson v piatok povedal, že koronavírus je "hlavnou prioritou" vlády a takisto bránil rozhodnutie, na základe ktorého Británia ľudí z lode Diamond Princess nepreviezla naspäť do krajiny už skôr. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

Vláda podľa Johnsona dodržiavala pokyny zdravotníckych úradov.

Brit, ktorý bol takisto na palube výletnej lode Diamond Princess, v Japonsku podľahol ochoreniu spôsobenému koronavírusom. Bol jedným zo štyroch britských občanov z lode, u ktorých potvrdili nákazu, a tieto osoby zostali v Japonsku aj po tom, ako ostaných britských pasažierov evakuovali. Lietadlo s nimi pristálo v Británii minulú sobotu.

Smrť muža, ktorý je prvou britskou obeťou vírusu, podľa Sky News potvrdilo japonské ministerstvo zdravotníctva i britské ministerstvo zahraničných vecí.

Johnson na pondelok v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom v Európe zvolal zasadanie špeciálneho bezpečnostného výboru Cobra.

Loď Diamond Princess bola od začiatku februára až do stredy 19. februára v karanténe pri pobreží Japonska.

Niekoľko desiatok Britov a občanov členských krajín EÚ, ktorí strávili na lodi dva týždne v izolácii, sa v sobotu 22. februára letecky vrátilo do Británie. Koronavírus následne potvrdili aj u štyroch z evakuovaných.

Celkový počet infikovaných v Spojenom kráľovstve je 20, z toho jeden prípad zaznamenali v Severnom Írsku a jeden vo Walese.

Čína oznámila v piatok 44 ďalších úmrtí na nový koronavírus



Čína oznámila v piatok 44 ďalších úmrtí na nový koronavírus SARS-CoV-2 a 327 nových prípadov nákazy. Ide o najmenší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň počas obdobia viac než jedného mesiaca.

V pevninskej Číne zaznamenali podľa aktuálnych údajov čínskej Národnej zdravotníckej komisie (NHC) doteraz 2788 úmrtí a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 78.824.

Stredočínska provincia Chu-pej, ktorá je ohniskom nákazy, nahlásila podľa agentúry Reuters 41 nových úmrtí, pričom 28 ľudí zomrelo v hlavnom meste tejto provincie Wu-chan.



Z ochorenia sa už úplne vyliečilo 36.117 ľudí, doplnila agentúra TASS.

Piatkové čísla predstavujú najnižší nárast v počte infikovaných od 24. januára, keď ich bolo nahlásených 259. Ako však poznamenala AFP, zatiaľ čo v Číne sa počet nových prípadov znižuje, v iných krajinách je to práve naopak. V snahe zabrániť importovaniu nových prípadov nákazy zo zahraničia, nariadila čínska vláda ľuďom, ktorí boli v zasiahnutých krajinách, 14-dňovú domácu karanténu.

V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. Nový koronavírus sa rozšíril už do 48 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Rozsiahle šírenie vírusu zaznamenali v Južnej Kórei, Taliansku či Iráne.

Koronavírus si vyžiadal v Taliansku už 21 obetí, nakazených je 821 ľudí



Na 21 stúpol v piatok v Taliansku počet obetí nákazy spôsobenej novým koronavírusom, ktorý sa do najmenej 46 krajín rozšíril z Číny. Nákazu už talianske úrady potvrdili u 821 osôb. Informoval o tom webový portál The Local s odvolaním sa šéfa civilnej ochrany Angela Borrelliho.

Väčšina obetí koronavírusu SARS-CoV-2 boli podľa portálu The Local starší ľudia, z ktorých mnohí mali viac ako 80 rokov. Niektorí mali aj iné zdravotné problémy. Väčšinu úmrtí zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny.

Počet nakazených dosiahol v piatok v Taliansku 821 ľudí. Toto číslo zahŕňa aj približne 45 osôb, ktoré boli infikované, ale došlo u nich k úplnému uzdraveniu. Približne 64 pacientov je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najvyšší počet nakazených, 400, sa nachádza takisto v Lombardsku.

Taliansko má najvyšší počet úmrtí i nakazených zo všetkých európskych krajín.

Island potvrdil prvý prípad nového koronavírusu



Island potvrdil v piatok prvý prípad infekcie novým koronavírusom. Nakazeným je muž, ktorý sa nedávno vrátil zo severného Talianska. Informovala o tom agentúra AFP.

Pacienta, u ktorého prítomnosť vírusu, potvrdili v piatok popoludní, umiestnili do izolácie v univerzitnej nemocnici v hlavnom meste Reykjavík.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


"Muž nie je vážne chorý, ale prejavujú sa uňho typické syptómy ochorenia COVID-19," uviedol vo vyhlásení islandský Úrad civilnej ochrany a zvládania mimoriadnych situácií.

Podľa agentúry DPA ide o štyridsiatnika, ktorý sa nedávno vrátil z lyžiarskeho strediska v severnom Taliansku. Nenavštívil pritom oblasti Talianska, považované za rizikové z dôvodu šírenia vírusu.

Islandské úrady sa momentálne snažia nájsť všetky osoby, ktoré mohli prísť s nakazeným do kontaktu.

Svetová zdravotnícka organizácia: Riziko globálneho šírenia koronavírusu je veľmi vysoké



Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila v piatok stupeň varovania v súvislosti s novým typom koronavírusu. Podľa nej je riziko šírenia vírusu na globálnej úrovni "veľmi vysoké", informovala agentúra AFP.

"Zvýšili sme naše hodnotenie rizika rozšírenia a rizika dosahu (ochorenia) COVID-19 na globálnej úrovni na veľmi vysoké," povedal riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brífingu v Ženeve.

WHO doposiaľ toto riziko hodnotila len ako "vysoké". K zvýšeniu stupňa varovania viedol pokračujúci nárast počtu prípadov nákazy i počtu krajín, do ktorých sa už vírus rozšíril.

Šéf WHO v tejto súvislosti upozornil na šírenie koronavírusu z Talianska a Iránu, kam bolo ochorenie COVID-19 zavlečené, do 14, respektíve 11 krajín. Počet nových infekcií v Číne, pôvodnom epicentre nákazy, naopak poklesol na najnižšiu úroveň za vyše mesiac.

Ghebreyesus tiež uviedol, že v rôznych krajinách sveta sa momentálne vyvíja viac ako 20 vakcín voči novému typu koronavírusu a v štádiu klinických testov je aj viacero liečiv. "Prvé výsledky očakávame v priebehu niekoľkých týždňov," povedal šéf WHO podľa televízie CNN.

Zároveň zdôraznil, že medzi základné prostriedky ochrany pred nákazou patrí pravidelná dezinfekcia povrchov a umývanie rúk.

Pompeo: USA ponúkli Iránu pomoc v boji s novým koronavírusom



Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok uviedol, že Spojené štáty v súčasnosti nepodnikajú proti Iránu nijaké nepriateľské akcie. Washington okrem toho ponúkol Teheránu technickú pomoc v boji s novým koronavírusom a chorobou, ktorú spôsobuje. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ponúkli sme islamskej republike pomoc," povedal Pompeo počas vypočúvania v Kongrese zameranom na Irán, ktorý čelí epidémii spôsobenej novým koronavírusom. Pompeo pripustil, že iránske zdravotníctvo nie je "silné", dodal však, že Teherán nezdieľa informácie.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


V dôsledku prudkého nárastu počtu infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 prerušil v piatok schôdzu aj iránsky parlament.

V Iráne celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, momentálne predstavuje 34 mŕtvych a 388 infikovaných.

Irán zostáva krajinou s najvyšším počtom úmrtí po Číne, odkiaľ sa vírus začal šíriť. Medzi nakazenými je aj viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová a námestník ministra zdravotníctva Íradž Harírčí.

Szijjártó: Na lodi Meraviglia pri Mexiku je v karanténe aj 30-40 Maďarov




Na výletnej lodi Meraviglia, ktorej umožnili zakotviť pri brehoch mexického ostrova Cozumel, je v karanténe aj 30-40 občanov Maďarska, povedal v piatok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI na lodi so 6000 ľuďmi na palube robia lekári vyšetrenia, aby vylúčili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Plavidlu predtým pre obavy zo šírenia infekcie odmietli povoliť zakotviť na Jamajke i na Kajmanských ostrovoch.

Szijjártó pripomenul, že okrem tejto lode evidujú 12 občanov Maďarska umiestnených v karanténe v piatich krajinách sveta. Jeden z nich mal pozitívny výsledok testu na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach


Mexiko potvrdilo prvé dva prípady nákazy koronavírusom



V Mexiku potvrdili v piatok prvé dva prípady nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

Predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Hugo Lopez-Gatell uviedol, že jeden nakazený je v metropole Mexiko, druhý v štáte Sinaloa, ale ani jeden z nich nie je vážne chorý.

Lopez-Gatell poznamenal, že jeden z mužov bol v kontakte s osobou, ktorá navštívila oblasť severného Talianska, kde sa najviac šíri nákaza koronavírusom.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, v Číne nakazilo už takmer 80.000 ľudí, pričom 2788 mu podľahlo. Mimo Číny zaznamenali prípady ochorenia v 46 krajinách, v ktorých sa celkovo infikovalo 3664 ľudí a 57 zomrelo.

Časť hostí z dvoch hotelov v Abú Zabí bola umiestnená do karantény



Časť hostí z dvoch hotelov v metropole Spojených arabských emirátov Abú Zabí bola umiestnená do karantény. Ide o osoby, ktoré prišli do kontaktu s dvoma profesionálnymi cyklistami z Talianska, u ktorých bola vo štvrtok potvrdená infekcia koronavírusom SARS-CoV-2. S odvolaním miestne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Ostatným osobám, ktoré prišli s dvoma Talianmi do priameho styku na ostrove Jas v Abú Zabí, úrady nariadili zostať v izolácii vo svojich domovoch.

Z dôvodu odhalenia infekcie u talianskych cyklistov boli odvolané posledné dve etapy cyklistických pretekov UAE Tour, na ktorých sa zúčastnili aj športovci svetového formátu.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, v Číne nakazilo už takmer 80.000 ľudí, pričom 2788 mu podľahlo. Mimo Číny zaznamenali prípady ochorenia v 46 krajinách, v ktorých sa celkovo infikovalo 3700 ľudí a 57 zomrelo.


Irán potvrdil už 34 úmrtí na koronavírus a 388 prípadov nákazy



V Iráne potvrdili ďalších osem úmrtí, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Okrem úmrtí potvrdili aj ďalších 143 prípadov nákazy.

Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje 34 mŕtvych a 388 infikovaných. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AFP.

Ide o najvyšší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň, odkedy v Iráne 19. februára potvrdili prvý prípad infekcie v šiitskom pútnickom meste Kom.

Ako spresnil hovorca ministerstva zdravotníctva, 64 nových prípadov nákazy zaznamenali v hlavnom meste Teherán, zatiaľ čo počet zasiahnutých provincií stúpol na 24.

Irán zostáva krajinou s najvyšším počtom úmrtí po Číne, odkiaľ sa vírus začal šíriť.

Medzi nakazenými je aj viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová a námestník ministra zdravotníctva Íradž Harírčí.


Nemecko zaznamenalo výrazný nárast infekcií SARS-CoV-2; 1000 ľudí je v karanténe


Približne 1000 ľudí bolo v piatok v Nemecku v karanténe po tom, ako počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v tejto krajine presiahol 50.

Predstavitelia okresu Heinsberg v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko uviedli, že sa rozhodli do karantény umiestniť 1000 ľudí po tom, ako sa tam infikovaná dvojica v polovici februára zúčastnila na karnevale.

Do pondelka by mali byť v okrese uzatvorené aj všetky školy a škôlky. Miestne orgány sa tak podľa agentúry snažia reagovať na skutočnosť, že v okrese bolo potvrdených už 20 nových prípadov tohto infekčného a potenciálne smrtiaceho ochorenia.

Taktiež v Hamburgu nariadili miestne úrady rodinám, ktoré boli v kontakte s infikovaným zamestnancom miestnej univerzitnej nemocnice, aby zostali 14 dní doma.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn tento týždeň vyhlásil, že Nemecko sa ocitlo "na začiatku epidémie koronavírusu" po tom, ako bolo toto ochorenie potvrdené v už niekoľkých spolkových krajinách vrátane Hesenska, Bavorska a Bádenska-Württemberska.

Švajčiarska vláda zakázala podujatia s viac ako 1000 účastníkmi


Švajčiarska vláda uvalila v piatok zákaz na všetky verejné aj súkromné podujatia s viac než 1000 účastníkmi po tom, ako v krajine stúpol počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 na 15.

"Chceme obmedziť počet nových infekcií tak, ako to len bude možné," uviedol Berset na tlačovej konferencii v Ženeve.

Zákaz by mal platiť najmenej do 15. marca, pričom sa ale nebude vzťahovať na kancelárske budovy, v ktorých pracuje viac než 1000 osôb. Podujatia s menším počtom účastníkov môžu byť zorganizované len po ich vyhodnotení a schválení miestnymi úradmi.

Minister ďalej oznámil, že počet potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, sa vo Švajčiarsku od štvrtka zdvojnásobil. Infikovaných je už 15 osôb.

Na snímke Alain Berset.
Foto: TASR/AP


V Južnej Kórei pribudlo 315 nových prípadov koronavírusu, celkovo ich je 2337


Južná Kórea oznámila v piatok popoludní miestneho času 315 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 2337. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Juhokórejské úrady už predtým v piatok oznámili 256 nových prípadov nákazy koronavírusom.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Väčšina z celkového počtu nakazených sa koncentruje v meste Tegu na juhovýchode krajiny a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei.

Počet ľudí, ktorí dosiaľ v Južnej Kórei chorobe COVID-19 spôsobenej vírusom podľahli, sa nezvýšil a zostáva na čísle 13.

Prvý prípad nákazy koronavírusom oznámila Litva


Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila v piatok Litva. Ide o ženu, ktorá sa tento týždeň vrátila zo severotalianskeho mesta Verona. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšiu vládu.

Litovská vláda vo vyhlásení uviedla, že infikovaná žena, ktorá sa do krajiny vrátila v pondelok, sa nachádza v izolácii v nemocnici v meste Šiauliai v strednej časti tohto pobaltského štátu. Odkedy nakazená žena prišla späť do vlasti, je na pozorovaní a vykazuje len mierne príznaky ochorenia - momentálne nemá ani zvýšenú teplotu, dodala vláda.

Litva vyhlásila v stredu v súvislosti s rastúcim počtom prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete a v Európe ako preventívne opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu celoštátny stav núdze.

Bielorusko hlási prvý prípad nákazy novým koronavírusom


Bielorusko zaznamenalo prvý prípad infekcie novým koronavírusom. Nakazeným je iránsky občan, informovala v piatok tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

"Radi by sme vás informovali, že testy vykonané 27. februára v Republikovom výskumnom a praktickom stredisku pre epidemiológiu a mikrobiológiu (RRPCM) potvrdili prítomnosť koronavírusu 2019-nCoV u jedného zo študentov z Iránu," uviedol na svojej webovej stránke bieloruský rezort zdravotníctva.

Pozitívne testovaný študent pricestoval do Bieloruska 22. februára z azerbajdžanského hlavného mesta Baku. "Pacient a osoby, ktoré sa s ním dostali do kontaktu, boli umiestnení do karantény v nemocnici pre infekčné choroby v Minsku. Zdravotný stav mladého muža je uspokojivý," dodalo ministerstvo.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom oznámilo Holandsko


Holandsko vo štvrtok potvrdilo prvý prípad výskytu nového druhu koronavírusu. Infikovaný pacient je v izolácii v nemocnici TweeSteden v Tilburugu. Informoval o tom minister zdravotníctva Bruno Bruins, píše holandský denník Nederlands Dagblad.

Pacient podľa informácií holandských médií nedávno navštívil taliansky región Lombardsko, ktorý je najviac postihnutou oblasťou v Európe. Prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 uňho potvrdili výsledky laboratórneho testu.

Koronavírus sa vo štvrtok potvrdil u 33 ľudí v Kalifornii


Na nový druh koronavírusu bolo v Kalifornii vo štvrtok pozitívne otestovaných 33 ľudí, z toho piati následne tento najľudnatejší americký štát opustili. Oznámil to na tlačovej konferencii kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Monitorovaných je v Kalifornii približne 8400 ľudí, ktorí v nedávnej dobe cestovali do oblastí, v ktorých sa vírus vyskytuje, dodal guvernér. Verejnosť uistil, že cestovatelia prichádzajúci zo zasiahnutých krajín sú monitorovaní a riziko nákazy zostáva naďalej nízke

Taliansko: Obyvatelia izolovaných mestečiek zažívajú nudu i nedostatok rúšok


Obyvatelia a návštevníci desiatich malých miest v talianskom regióne Lombardsko a jedného v Benátsku, ktoré talianska vláda uzavrela a nariadila v nich dočasnú izoláciu s cieľom zastaviť šírenie nákazy koronavírusom, zažívajú nudu a niektorí už nedokážu vydržať za zatvorenými dverami a na ulici hrajú napríklad karty

V týchto mestečkách, kde je od nedele uzavretých viac ako 50.000 ľudí, sa nedajú kúpiť aktuálne noviny, a jedným z najväčších problémov pre ľudí, ktorí sú v nich izolovaní, sa stali rúška na tvár, respektíve otázka ako ich zohnať.

"Nemáme rúška... ak si ich objednáte v lekárni, dorazia až na ďalší týždeň," povedal 35-ročný učiteľ Marzio Toniolo z lombardského mestečka San Fiorano, ktorý Reuters o situácii denne informuje. "Každý, kto potrebuje ísť nakupovať do supermarketu, na miesto, kde sú ďalší ľudia, sa musí chrániť, nosiť rúško a rukavice. Takže každý ako ja, kto si tieto veci nekúpil vopred, má problém," dodal.

Na snímke predavačka a nakupujúci majú na tvárach ochranné rúška v supermarkete v talianskom meste Casalpusterlengo 23. februára 2020.
Foto: TASR/AP


V Nigérii hlásia prvý prípad koronavírusu, nakazeným je taliansky občan


V Nigérii zaznamenali v piatok prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus sa tak po prvý raz objavil aj v subsaharskej Afrike. Informoval o tom tamojší minister zdravotníctva Osagie Ehanire.

"Ide o talianskeho občana, ktorý pracuje v Nigérii a 25. februára sa vrátil z Milána do Lagosu", povedal minister. "Pacient je klinicky stabilizovaný, nemá žiadne vážne symptómy a nachádza sa v nemocnici zameranej na infekčné choroby v (štvrti) Yaba v (hlavnom meste) Lagos," dodal.

Na snímke ľudia s ochrannými rúškami na tvárach stoja pred supermarketom v talianskom meste Codogno 23. februára 2020.
Foto: TASR/AP


V Južnej Kórei pribudlo 256 nových prípadov koronavírusu, celkovo ich je 2022


Južná Kórea oznámila v piatok 256 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 2022. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Viac než 90 percent nových prípadov nákazy zaznamenali v meste Tegu na juhovýchode krajiny, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei a v jeho susednej provincii Severný Kjongsang.

Zdravotníci v špeciálnom oblečení prevážajú do nemocnice pacienta nakazeného novým koronavírusom v juhokórejskom meste Čchunčchon 22. februára 2020..
Foto: TASR/AP


Nový Zéland potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom


Nový Zéland v piatok potvrdil prvý prípad výskytu nového typu koronavírusu. Ide o osobu - šesťdesiatnika, ktorá sa nedávno vrátila z Iránu. Informovalo o tom novozélandské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa ministerstva prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 u tejto osoby potvrdili v piatok popoludní miestneho času. Pacient bol hospitalizovaný v nemocnici v Aucklande a členov jeho domácnosti umiestnili preventívne do izolácie.

Pacient sa podľa úradov vrátil z Iránu lietadlom spoločnosti Emirates, ktoré pristálo na letisku v Aucklande. Úrady v tejto súvislosti vyzvali ďalších cestujúcich tohto letu, ktorí majú nejaké obavy o svoje zdravie, aby kontaktovali odborníkov v oblasti zdravotníctva.

Prípady koronavírusu sa objavili aj v Bavorsku, Hesensku či Hamburgu


Šesť nemeckých spolkových krajín vo štvrtok nahlásilo spolu 22 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV. Okrem Severného Porýnia-Vestfálska a Bádenska-Württemberska pribudli aj Bavorsko, Hesensko, Hamburg a Porýnie-Falcko, ktoré oznámili prvé prípady.

Prvý prípad nákazy sa vo štvrtok vyskytol v Bavorsku - ide o muža z obvodu Mittelfranken, spresnil hovorca ministerstva zdravotníctva v Mníchove. Ten prišiel v Nemecku do kontaktu s Talianom, ktorého po návrate do vlasti pozitívne otestovali na koronavírus.

Takisto prvé prípady nahlásili nemecké úrady vo štvrtok v Hesensku a Hamburgu. Hesenským pacientom je osoba z okresu Lahn-Dill-Kreis; v Hamburgu sa nakazil zamestnanec detského oddelenia univerzitnej kliniky Hamburg-Eppendorf, uviedla nemocnica. Muž bol na dovolenke v severotalianskom meste Trident (Trento), odkiaľ sa vrátil v nedeľu. Momentálne je v stabilizovanom stave v domácej izolácii. V Porýní-Falcku otestovali pozitívne na koronavírus muža v meste Kaiserslautern.

V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bol koronavírus diagnostikovaný ďalším 14 osobám. Okres Heinsberg a krajinské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok uviedli, že počet prípadov sa v tejto oblasti zvýšil na 20. Všetky novonakazené osoby sú v domácej karanténe, keďže si ich stav nemocničnú starostlivosť nevyžaduje.

V Bádensku-Württembersku sa infikovali ďalší štyri ľudia, ako zverejnilo tamojšie ministerstvo sociálnych vecí v Stuttgarte. Doterajší počet nakazených v tejto spolkovej krajine sa tak zvýšil na osem.

Od utorku večera je tak v Nemecku doposiaľ nakazených 32 ľudí. Vláda zriadila krízový štáb. Podľa ministra vnútra ide predovšetkým o zrušenie reťazcov nákazy, tak ako v rámci Nemecka, rovnako aj pri cestách do Nemecka.

Prvé prípady nákazy koronavírusom nahlásili nemecké úrady vo štvrtok 27. februára 2020 v Hesensku a Hamburgu.
Foto: TASR/AP


CDC testuje životnosť koronavírusu SARS-CoV-2 na rôznych povrchoch


Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok oznámilo, že zisťuje, ako dlho vydrží nový koronavírus SARS-CoV-2 na rôznych povrchoch, s cieľom odhaliť jeho mieru infekčnosti.

"Na medi a oceli je to bežné, približne dve hodiny," uviedol Redfield počas zasadnutia Snemovne reprezentantov venovaného reakcii vlády na šírenie nového koronavírusu. Riaditeľ CDC v tejto súvislosti ďalej zdôraznil, že "na ostatných povrchoch, ako sú plast alebo kartón, je to dlhšie", pričom centrum sa snaží práve túto informáciu spresniť.

Podľa Redfieldovho názoru sa na lodi Diamond Princess, kde sa týmto potenciálne smrteľným ochorením nakazili stovky pasažierov, infekcia šírila viac práve prostredníctvom povrchov než prostredníctvom vzduchu. Táto skutočnosť by však podľa jeho názoru nemala ovplyvniť prepravu tovaru.

Počet obetí koronavírusu v Japonsku stúpol na 10, Hokkaido vyhlásilo stav núdze


Počet obeti nákazy spôsobenej novým koronavírusom v Japonsku stúpol v piatok na desať, keď infekcii podľahli ďalší dvaja ľudia vrátane piateho človeka z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola v karanténe. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na japonské ministerstvo zdravotníctva.

Medzitým predstavitelia najsevernejšieho hlavného japonského ostrova Hokkaido zaznamenali 12 ďalších nových prípadov nákazy, celkovo tak počet nakazených dosiahol 66 - ide o najvyšší počet spomedzi 47 prefektúr Japonska.

Japonsko doposiaľ eviduje vyše 930 prípadov nákazy vrátane 705 z výletnej lode Diamond Princess.

V súvislosti s rastúcim počtom prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 guvernér ostrova Hokkaido Naomiči Suzuki vyhlásil v piatok miestny stav núdze.

"Hokkaido robí všetko pre zabránenie šíreniu vírusu, ale kríza sa prehlbuje," povedal Suzuki. Všetkých obyvateľov vyzval, aby zostali cez víkend vo svojich domovoch.

Núdzový stav potrvá do 19. marca, dodal.

Japonský premiér Šinzó Abe požiadal vo štvrtok verejné školy po celej krajine, aby ostali zatvorené od 2. marca až do jarných prázdnin, ktoré sa začínajú koncom marca. Toto opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Predstavitelia Hokkaida už skôr uviedli, že zatvárajú všetkých 1600 základných škôl prvého aj druhého stupňa.

Koronavírus SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV) spôsobuje infekčné a potenciálne smrtiace ochorenie pomenované Covid-19.

Weidmann: Šírenie koronavírusu by mohlo tento rok znížiť rast nemeckej ekonomiky


Prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v piatok varoval, že šírenie koronavírusu COVID-19 by mohlo tento rok znížiť hospodársky rast Nemecka, keďže vírus zasiahol dodávateľské reťazce a aj turisti zostávajú doma.

Weidmann na tlačovej konferencii v centrále Bundesbank vo Frankfurte nad Mohanom skonštatoval, že COVID-19 „predstavuje ďalšie riziko" pre ekonomiku. A na základe aktuálnych informácií očakáva, že sa toto riziko do istej miery "zhmotní“.

Aj tempo hospodárskeho rastu Nemecka za celý rok 2019 „by mohlo byť o niečo nižšie, ako predpovedali experti banky vlani v decembri“, uviedol Weidmann, ktorý zároveň pripomenul, že takéto prognózy sú „spojené s veľkou neistotou“. Bundesbank v decembri tiež predpovedala, že v tomto roku vzrastie nemecká ekonomika o 0,5 %.

Weidmann je zároveň členom rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Predstavitelia ECB už oznámili, že pozorne sledujú šírenie vírusu v ekonomike eurozóny, ktorá je už pod tlakom pre napätie v medzinárodnom obchode a vyčerpávajúce rokovania o brexite so Spojeným kráľovstvom. Vedenie banky však naznačilo, že ešte nie je pripravené znížiť úrokové sadzby, aby podporilo hospodárstvo euroregiónu.

Investori predpovedajú, že ECB do septembra zníži úrokové sadzby o 0,1 percentuálneho bodu na -0,6 %.

Weidmann už predtým varoval pred príliš dlhým držaním úrokových sadzieb ECB na rekordne nízkej úrovni, keďže by to mohlo ublížiť bankám v regióne a udržiavať nažive neproduktívne "zombie" firmy.

„Je jasné, že súčasná nízka úroveň úrokových sadzieb nemôže trvať donekonečna,“ povedal Weidmann, podľa ktorého ECB nemôže stratiť z dohľadu ukončenie príliš voľnej menovej politiky, keďže so sebou prináša "riziká a vedľajšie účinky“.

V reakcii na koronavírus v OPEC-u uvažujú o znížení ťažby o 1 mil. barelov denne


Viacero členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je naklonených výraznejším produkčným škrtom, než o akých sa hovorilo ešte pred pár týždňami. Uviedli to štyri zdroje oboznámené s diskusiami, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

Zástupcovia ropných štátov začali názor meniť po tom, ako cena ropy Brent smeruje k hranici 50 USD (45,60 eura) za barel (159 litrov). Dôvodom je rýchlo sa šíriaci nový koronavírus v ďalších oblastiach mimo Číny, čo zvyšuje obavy z výrazného poklesu dopytu po rope.

Saudská Arábia, najväčší producent v rámci OPEC-u, ako aj niekoľko ďalších členov organizácie, uvažujú nad redukciou súčasnej ťažby až o 1 milión barelov denne v 2. štvrťroku tohto roka. To je omnoho výraznejšie zníženie ťažby, než sa pôvodne navrhovalo. Začiatkom tohto mesiaca Spoločný technický výbor zoskupenia OPEC+ (štáty OPEC-u a ostatní producenti na čele s Ruskom) navrhol zníženie produkcie oproti tej terajšej o 600.000 barelov denne.

V dôsledku nástupu nového koronavírusu, ktorý sa začal šíriť na prelome rokov zo stredočínskej provincie Chu-pej, klesli ceny ropy od začiatku roka takmer o 25 %. To vyvolalo v producentských štátoch znepokojenie. Tieto krajiny pritom už teraz uplatňujú program škrtov, v rámci ktorého redukujú ťažbu v porovnaní s objemom z októbra 2018 o 1,7 milióna barelov denne. Platnosť tohto programu vyprší koncom marca.

Zástupcovia OPEC+ sa stretnú 5. a 6. marca vo Viedni, aby prediskutovali vývoj na trhu a ďalší postup. Podľa jedného zo zdrojov Saudská Arábia presadzuje zníženie ťažby o milión barelov denne a aj niekoľko ďalších členov OPEC-u je presvedčených, že pôvodne navrhovaná redukcia o 600.000 barelov denne už nebude stačiť.

"Situácia sa medzitým zhoršila," povedal zdroj z ropného priemyslu, ktorý o vývoji na trhu diskutoval s niektorými producentmi. "Viacerí sú znepokojení," dodal.

Ako doplnili ďalšie dva zdroje, Spoločný technický výbor OPEC+, ktorý pôvodne odporučil škrty o 600.000 barelov denne, sa zíde 3. marca. Vzhľadom na nové údaje z ropného trhu by mal svoje pôvodné odporúčania revidovať.

Otázny je však stále postoj Ruska, kľúčového producenta, ktorý nie je členom OPEC-u. Moskva ešte stále svoj postoj nezverejnila.

Nedávno Rusko uviedlo, že potrebuje na rozhodnutie viac času, Moskva je však známa tým, že nakoniec s návrhmi OPEC-u súhlasí, aj keď na poslednú chvíľu. Navyše zdroj z jednej z ruských ropných firiem uviedol, že prípadné výraznejšie zníženie ťažby má zmysel.