Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Číne sú v lockdowne opäť desiatky miliónov ľudí

Na snímke testovanie na covid-19 v Šanghaji 6. júla 2022. Foto: TASR/AP

Na viac než polovici územia Šanghaja opätovne spustili celoplošné testovanie obyvateľstva.

Peking 6. júla (TASR) - Desiatky miliónov Číňanov sú opäť v lockdowne po tom, čo sa objavili nové ohniská šírenia koronavírusu na viacerých miestach v krajine vrátane Pekingu a Šanghaja, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry AFP.

Na viac než polovici územia Šanghaja opätovne spustili celoplošné testovanie obyvateľstva. Po tom, čo objavili ohniská v šiestich karaoke baroch, zatvorili v stredu všetky takéto prevádzky v meste. Na sociálnych sieťach sa objavili príspevky obyvateľov Šanghaja uvádzajúce, že potraviny sú iba na prídel.

Obyvatelia, ktorých oslovila agentúra AFP, opatrenia kritizovali. "Ľudia sa už v podstate neboja covidu, ale toho, že ich zavrú doma," povedal jeden z obyvateľov, podľa ktorého tieto opatrenia aj tak nepomáhajú.

Japonská banka Nomura odhaduje, že v Číne je od stredy v lockdowne najmenej 114 miliónov ľudí, čo je takmer dvojnásobok oproti pondelku. V 13-miliónovom Si-ane zaviedli prísne opatrenia po tom, čo tam od soboty odhalili 29 prípadov nákazy. Dovedna tisíc prípadov nahlásili od minulého týždňa v provincii An-chuej. Ide o najväčšie ohnisko nákazy v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching minulý týždeň potvrdil, že vláda sa bude naďalej držať stratégie nulovej tolerancie voči covidu, a to aj napriek rastúcim ekonomickým nákladom týchto opatrení.