Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čína zadržala profesora,ktorý kritizoval postup úradov pri koronakríze

Pročínski aktivisti držia čínske a hongkongské vlajky počas zhromaždenia, na ktorom oslavovali schválenie kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong v utorok 30. júna 2020. Foto: TASR/AP

Sü Čang-žun uverejnil vo februári esej, v ktorej prezidenta Siho obvinil zo šírenia "kultúry podvodu" a cenzúry v čase šírenia koronavírusu v Číne.

Peking 6. júla (TASR) - Čínske úrady v pondelok zadržali profesora práva, ktorý zverejnil eseje kritizujúce čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za postup jeho vlády pri pandémii vyvolanej koronavírusom a za jeho snahy o upevnenie moci.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na priateľov zadržaného. Podľa nich profesora Sü Čang-žuna, jedného z mála kritikov v radoch členov čínskej akadémie vied, odviedlo z jeho domu na predmestí Pekingu viac ako 20 ľudí.

Sü Čang-žun uverejnil vo februári esej, v ktorej prezidenta Siho obvinil zo šírenia "kultúry podvodu" a cenzúry v čase šírenia koronavírusu v Číne. Predtým sa zasa tento profesor práva na pekinskej Tsinghua University, v eseji šírenej na internete vyslovil proti zmene ústavy, ktorou sa z nej odstránila klauzula obmedzujúca výkon funkcie prezidenta na desať rokov.

Jeden z profesorových priateľov podľa AFP informoval, že muž, ktorý sa predstavil ako od polície, telefonicky informoval manželku Sü Čang-žun - žijúcu oddelene -, že jej manžel bol zadržaný pre údajné navádzanie na prostitúciu, ktorého sa vraj dopustil v meste Čcheng-tu na juhozápade Číny.

AFP uviedla, že Sü navštívil Čcheng-tu vlani v zime s mnohými liberálnymi čínskymi vedcami. Nie je však jasné, či je jeho zatknutie spojené s touto cestou.

Profesorov priateľ označil obvinenie vznesené voči Sü Čang-žunovi za "smiešne a hanebné".