Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Číne zaviedli lockdown v ďalšom meste, tentokrát v An-jangu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezprostredne podľa agentúry AP nebolo jasné, ako dlho bude lockdown v An-jangu trvať, keďže podľa úradov je cieľom toho opatrenia uľahčenie masového testovania ľudí na covid.

Peking 11. januára (TASR) - Úrady vo východočínskom meste An-jang v provincii Che-nan zaviedli pre obavy z koronavírusu lockdown pre približne 5,5-miliónov miestnych obyvateľov. Ide v poradí o tretie čínske veľkomesto, v ktorom sa úrady pokúšajú takýmto spôsobom obmedziť šírenie nákazy medzi ľuďmi. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Bezprostredne podľa agentúry AP nebolo jasné, ako dlho bude lockdown v An-jangu trvať, keďže podľa úradov je cieľom toho opatrenia uľahčenie masového testovania ľudí na covid. To, či sa lockdown po testovaní obyvateľov mesta skončí, úrady neuviedli, píše AP.

Okrem mesta An-jang v súčasnosti platí zákaz vychádzania aj pre zhruba milión obyvateľov stredočínskeho mesta Jü-čou a v 13-miliónovom Si-ane, v ktorom platí lockdown už takmer tri týždne.

Uplynulý víkend Číne odhalili prvé prípady komunitného prenosu koronavírusového variantu omikron. Dva prípady hlásili úrady v severočínskom meste Tchien-ťin ako aj v An-jangu, v ktorom miestne úrady napokon za zdroj nákazy týmto variantom označil študenta, ktorý do mesta pricestoval z Tchien-ťinu.

V Číne, kde zaznamenali prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu v meste Wu-chan koncom roka 2019, sa - vďaka zavedeniu prísnych kontrol na hraniciach, cielených lockdownov, karanténnych opatrení a stratégii nulovej tolerancie covidu - dlho darilo obmedzovať šírenie nákazy na minimum. Druhá najväčšia ekonomika sveta však v súčasnosti bojuje s výskytom nových lokálnych ohnísk nákazy vo viacerých mestách vrátane najvýznamnejších ekonomických a obchodných centier.