Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V ČR ľudia s covidom hlasovali v 2.kole volieb, záujem bol dvojnásobný

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ľudia nakazení covidom mohli hlasovať z auta medzi 8.00 h a 17.00 h na jednom z 80 volebných stanovíšť po celej republike.

Praha 25. januára (TASR) - V stredu mohli v Česku ako prví odovzdať svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb ľudia, ktorí sú v izolácii s ochorením COVID-19. Stanovištia drive-in hlásili takmer dvojnásobný počet voličov než pred dvomi týždňami a vyšší záujem je aj o voličské preukazy, informuje spravodajkyňa TASR na základe správ českých médií.

Ľudia nakazení covidom mohli hlasovať z auta medzi 8.00 h a 17.00 h na jednom z 80 volebných stanovíšť po celej republike. Päť z nich bolo v Prahe a po jednom v každom okrese. Túto možnosť podľa servera iDNES.cz využilo približne 650 voličov. V prvom kole ich bolo 354.

Napríklad na pražskej Letnej odovzdalo svoj hlas počas prvej hodiny dvanásť ľudí. V meste Zlín hlasoval rovnaký počet voličov za celý deň. Stále je to však podľa Českej televízie dvojnásobok v porovnaní s hlasovaním pred 14 dňami.

Možnosť voľby z auta chce rezort vnútra pre budúcnosť zachovať a rozšíriť pre ľudí nakazených rôznymi infekčnými ochoreniami. "Nechceme tu vytvárať žiadnu exkluzivitu covidu," povedal vo vysielaní ČT minister vnútra Vít Rakušan.

Ľudia nakazení koronavírusom môžu ešte počas štvrtka požiadať, aby mohli hlasovať do špeciálnej volebnej urny. Rovnaký spôsob hlasovania môžu využiť aj ľudia, ktorí majú problémy s pohybom.

Vo štvrtok budú v prezidentských voľbách hlasovať ľudia v zahraničí. V Česku prídu voliči k urnám v piatok a v sobotu.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)