Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V ČR pribudlo 14.539 nakazených covidom, najviac od polovice marca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dosluhujúca česká vláda aktuálne na mimoriadnom zasadnutí rokuje o prípadnom sprísnení protipandemických opatrení.

Praha 10. novembra (TASR) - V Česku pribudlo za utorok 14.539 nových prípadov nákazy koronavírusom a 31 úmrtí – údaje o počte obetí sa však ešte môžu zvýšiť, keďže sa nahlasujú i neskôr. Informoval o tom v stredu ráno spravodajský server Novinky.cz a pre Českú televíziu to potvrdil aj hovorca ministerstva zdravotníctva Daniel Köppl.

Aktuálny denný prírastok nakazených je najvyšší od polovice marca a v porovnaní s minulým týždňom je vyšší takmer o polovicu. Posledný rekord v počte nových infekcií je z 12. marca.

Z potvrdeného počtu novoinfikovaných za posledných 24 hodín je 10.299 (70,8 percenta) neočkovaných, 298 z nich (dve percentá) sú po prvej dávke a 3942 (27,1 percenta) po kompletnom očkovaní. V kategórii ľudí starších ako 65 rokov pribudlo 1344 novonakazených.

Do utorkovej polnoci bolo v ČR hlásených 336 nových hospitalizácií; celkovo je v nemocniciach viac ako 3295 pacientov s covidom, z toho 462 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Hodnota týždňovej incidencie je 557,8 nakazených na 100.000 obyvateľov.

"Vysoké počty denne pribúdajúcich nakazených v zraniteľnej časti populácie zvyšujú pravdepodobnosť ďalšej záťaže nemocníc, ktorá sa potenciálne môže veľmi rýchlo až zdvojnásobiť," varoval v pravidelnej správe šéf Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dosluhujúca česká vláda aktuálne na mimoriadnom zasadnutí rokuje o prípadnom sprísnení protipandemických opatrení. Hovorí sa napríklad o možnosti zavedenia povinných respirátorov na vysokých školách i počas výučby, ak tam bude vyšší počet študentov. Ministri budú taktiež riešiť otázku pravidelného testovania neočkovaných zdravotníkov.