Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V ČR sa skončili senátne a komunálne voľby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Najvyššia účasť bola v obci Běleč v okrese Brno, kde volilo 79,9 percenta ľudí. Naopak, najmenšia účasť bola v obci Kožušice v okrese Vyškov, a to 25 percent.

Praha 6. októbra (TASR) - V ČR sa v sobotu o 14.00 h skončili dvojdňové komunálne voľby a prvé kolo senátnych volieb a začalo sa sčítavanie hlasov. Prvé prognózy a čiastkové výsledky sa očakávajú vo večerných hodinách, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Účasť na voľbách, v ktorých občania hlasovali o novom obsadení radníc, magistrátov a tretiny Senátu, sa podľa Českej televízie pohybovala o 13.00 h na úrovni okolo 40 percent.

Záujem o voľby sa nelíšil od účasti na komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi. Väčší záujem zaznamenali okrskové komisie na juhu Moravy - až 43 percent. Najvyššia účasť bola v obci Běleč v okrese Brno, kde volilo 79,9 percenta ľudí. Naopak, najmenšia účasť bola v obci Kožušice v okrese Vyškov, a to 25 percent. Polícia na severe Moravy preverovala podozrenie z obchodovania s hlasmi.

V obci Kukle v okrese Svitavy sa niekto pokúsil očierniť zástupcu starostu, keď na obecnej informačnej tabuli zverejnil nepravdivý údaj o jeho mimoriadnej odmene. Vicestarosta sa obrátil na políciu, ktorá vec preveruje ako priestupok proti občianskemu spolužitiu.

Na deviatich miestach prebiehali súbežne s voľbami miestne referendá. Občania sa najčastejšie vyjadrovali k plánovaným stavbám.