Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Česku spomínajú na zosnulého speváka Miroslava Žbirku

Na snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka počas koncertu – 40 rokov na scéne na Zimnom štadióne Ondreja Napelu v Bratislave 5. decembra 2019, foto z archívu. Foto: TARS - Jakub Kotian

Český premiér Andrej Babiš vyslovil na sociálnej sieti úprimnú sústrasť rodine a blízkym M. Žbirku.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Mnoho osobností českého verejného života vyjadrilo zármutok nad úmrtím slovenského speváka Miroslava "Mekyho" Žbirku, ktorý zomrel vo veku 69 rokov.

"Čítam, že zomrel Miro Žbirka. Najprv som si myslel, že je to jeden z jeho vtipov. Mal som ho veľmi rád. Jeho pesničky sú moja mladosť. A nie som rozhodne sám. Žili sme ním všetci. Atlantída je naj. Dovoľte mi vysloviť úprimnú sústrasť rodine a blízkym. Ďakujeme za všetko, Miro," napísal na Twitteri dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

"Mal som k nemu veľkú úctu. Patril medzi hudobné legendy a stretnutia s ním boli vždy veľmi príjemné," povedal v rozhovore pre spravodajský portál iDNES.cz režisér relácie Doupě Mekyho Žbirky Pavel Jandourek, ktorú posledné tri roky vysielala Česká televízia (ČT). Žbirka si do nej pozýval rôznych hostí z umeleckej oblasti.

"Česká a slovenská hudobná kultúra prichádza o najlepšieho a najoriginálnejšieho slovensko-českého speváka, ktorý tu kedy bol," povedal pre iDNES.cz český hudobný kritik Josef Vlček. Podľa neho bol Žbirka unikátny tým, že bol pesničkárom a zároveň interpretom, vždy sledoval hudobný vývoj a vždy bol aktuálny.

"Dobrý, rovný, rýdzi. Unikátny humor. Otvorenosť a ľudskosť. Veľký pane, máte môj obdiv a úctu. Ďakujem. Nielen za inšpiráciu," napísal na sociálnej sieti Instagram český spevák Tomáš Klus.



Spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave rodičom Šimonovi Žbirkovi a Angličanke Ruth Galeovej, ktorí sa v roku 1943 zoznámili v Londýne. Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.