Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V ČR začal medzinárodný agrosalón Země živitelka,zúčastnil sa aj Vlčan

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlavnou témou aktuálneho ročníka je budúcnosť Česka.

Praha 25. augusta (TASR) - Česko čakajú menej pokojné roky, než na aké boli ľudia zvyknutí. Povedal to vo štvrtok český premiér Petr Fiala na otvorení medzinárodnej výstavy Země živitelka v Českých Budějoviciach. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Obdobie istoty a stability sa na nejaký čas skončilo. Musíme sa pripraviť na výkyvy, či už cien, medzinárodnej situácie, počasia," uviedol Fiala. Pripomenul, že na sektor poľnohospodárstva vplýva aktuálna situácia na Ukrajine, ktorej dôsledkom je aj zvyšovanie cien.

Na otvorení 48. ročníka agrosalónu sa zúčastňuje aj slovenský minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO). Hlavnou témou aktuálneho ročníka je budúcnosť Česka. V súvislosti s tým český premiér zdôraznil, že je nutné napraviť chybné kroky vlád z druhej polovice 20. storočia, ktoré mali negatívny vplyv na krajinu.

Predstavitelia českej vlády hovorili o otázke potravinovej sebestačnosti. "Máme mnoho komodít, kde sme sebestační alebo máme nadprodukciu. Ale máme aj niektoré komodity, ktorých máme menej a dovážame ich z iných štátov EÚ," povedal český minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula.

Úplná potravinová sebestačnosť je v českých podmienkach podľa predsedu vlády nereálna. "Zákazník nie je pripravený zaplatiť ceny, ktoré by priniesla," myslí si Fiala. Medzinárodná spolupráca a obchod podľa neho zaisťuje nižšie ceny a väčší výber. Česká vláda však kladie dôraz na potravinovú bezpečnosť, dodal premiér.

Na otvorení podujatia sa zúčastnil aj český prezident Miloš Zeman. V prejave hovoril o energetickej kríze a prihovoril sa za zastropovanie cien na celoeurópskej alebo národnej úrovni.

Medzinárodný agrosalón Země živitelka je najväčším podujatím svojho druhu v Českej republike, zúčastní sa na ňom viac ako 600 vystavovateľov. Areál výstaviska v Českých Budějoviciach sa rozprestiera na ploche 25 hektárov, výstavná plocha pavilónov je 6000 štvorcových metrov. Organizátori očakávajú účasť ako pred obdobím covidu, teda viac ako 100.000 návštevníkov.