Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Dánsku obvinili Sýrčana z plánovania teroristického útoku

ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prokurátor povedal, že 31-ročný muž a jeho 21-ročný spolupáchateľ plánovali odpáliť bombu a zaútočiť na ľudí nožmi.

Štokholm 21. decembra (TASR) - Dánska prokuratúra obvinila v piatok 31-ročného Sýrčana z plánovania teroristického útoku v Kodani, informovala agentúra DPA.

Prokurátor povedal, že 31-ročný muž a jeho 21-ročný spolupáchateľ plánovali odpáliť bombu a zaútočiť na ľudí nožmi. Útok mali uskutočniť v novembri 2016. Podľa zástupcu prokurátora si muž objednal materiál na výrobu bômb.

Sýrčana, ktorý údajne požiadal o azyl vo Švédsku, zadržali minulý rok. Obvinili ho aj z toho, že svojmu spolupáchateľovi nariadil zaobstarať batérie, príručné vysielačky a dva dlhé kuchynské nože.

Podrobnosti okolo plánovaného útoku vyšli na povrch počas súdneho procesu s mladším z dvojice páchateľov, ktorý tiež pochádza zo Sýrie. Zadržali ho v Nemecku ešte v roku 2016 a neskôr ho odsúdili na šesť a pol roka odňatia slobody. Mužov podľa zistení súdu spojila organizácia Islamský štát.

Súdny proces s obžalovaným sa má začať 22. januára 2019. Prokuratúra sa v prípade preukázania viny bude snažiť o to, aby bol po odpykaní si trestu vyhostený z krajiny bez možnosti návratu. Muž obvinenia odmieta.