Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Dánsku otvorili obchody, v Nórsku zase všetky školy

Prví zákazníci prichádzajú do nákupného centra po opätovnom otvorení v rámci postupného uvoľňovania prísnych opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, 11. mája 2020 v Kodani. Foto: TASR/AP

Otvorenie škôlok a prvých piatich ročníkov základných škôl povolila dánska vláda ešte v polovici apríla počas prvej etapy zmierňovania opatrení.

Kodaň/Oslo 11. mája (TASR) – V Dánsku dnes znovu otvorili obchody aj nákupné centrá, ktoré boli od marca zatvorené v dôsledku opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, informuje agentúra DPA.

Mnohé z obchodov v centre Kodane mali však vo svojich výkladoch odkazy nabádajúce ľudí, aby sa nákupom vyhli, ak majú kašeľ, horúčku či problémy s dýchaním. Na niektorých predajniach zase viseli oznamy o tom, koľko ľudí smie v danej prevádzke nakupovať v rovnakom čase. Obchody tiež najali bezpečnostných pracovníkov, ktorí mali zaistiť dodržiavanie spoločenských odstupov.

Otvorenie obchodov je súčasťou druhej vlny uvoľňovania opatrení, ktorá aktuálne prebieha v Dánsku. Na budúci pondelok budú môcť v krajine otvoriť už aj reštaurácie, kaviarne či kostoly. A do škôl budú môcť nastúpiť žiaci 6. až 10. ročníka.

Otvorenie škôlok a prvých piatich ročníkov základných škôl povolila dánska vláda ešte v polovici apríla počas prvej etapy zmierňovania opatrení.

Kedy sa Dánsko chystá opätovne otvoriť svoje hranice, ktoré sú zatvorené od polovice marca, nateraz známe nie je.

V susednom Nórsku mohli od pondelka otvoriť všetky školy. Ešte koncom apríla sa tam do škôl mohli vrátiť žiaci 1. - 4. ročníka.

Jednu zo škôl v Osle dnes navštívila aj nórska premiérka Erna Solbergová spoločne s ministerkou školstva Guri Melbyovou. Solbergová pre denník Verdens Gang povedala, že niektoré školy možno budú musieť cez letné prázdniny zorganizovať výučbu pre žiakov, ktorí počas štúdia na diaľku "zaostali".