Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Dánsku si obyvatelia v predčasných voľbách volia nový parlament

Na snímke voľby v Dánsku 1. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Po predvolebnej kampani zameranej na vnútroštátne problémy, boj s infláciou a vysokými cenami energií bude môcť svoj hlas odovzdať asi 4,3 milióna Dánov vrátane asi 200.000 prvovoličov.

Kodaň 1. novembra (TASR) - Obyvatelia Dánska si v utorok v predčasných voľbách volia nový parlament. Očakáva sa tesný výsledok volieb, v ktorých sa rozhodne medzi ľavicovým blokom úradujúcej premiérky Mette Frederiksenovej a pravicovým blokom strán. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Po predvolebnej kampani zameranej na vnútroštátne problémy, boj s infláciou a vysokými cenami energií bude môcť svoj hlas odovzdať asi 4,3 milióna Dánov vrátane asi 200.000 prvovoličov.

Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 18.00h. Prvé predbežné výsledky sa očakávajú o 21:30 h.

Podľa predvolebných prieskumov by voľby vyhral tzv. červený blok vedený Frederiksenovou, ktorý by mohol získať 47,1 až 49,1 percenta hlasov. Tzv. modrý blok, neoficiálna aliancia liberálnych a konzervatívnych strán, ktorú podporujú tri populistické strany, by mohla získať 40,9 až 43,6 percenta hlasov.

Očakáva sa, že ani jeden z blokov nezíska v parlamente väčšinu, a preto nebude schopný vládnuť bez pomoci strany Umiernených - centrickej strany založenej iba tento rok bývalým lídrom Liberálnej strany a dvojnásobným dánskym premiérom Larsom Lökkem Rasmussenom. Umiernení by podľa prieskumov mohli získať okolo desiatich percent hlasov.

O premiérsky post pritom súperia najmenej traja politici. Okrem spomínanej Frederiksenovej, ktorá krajinu viedla aj počas pandémie koronavírusu či invázie Ruska na Ukrajinu, sa novým premiérom môže stať aj jeden z dvoch členov spomínanej stredopravej opozície- šéf liberálov Jakob Ellemann-Jensen alebo líder konzervatívcov Sören Pape Poulsen, píše AP

Dôvodom predčasných parlamentných volieb v Dánsku sa stala tzv. norková kríza, píše AFP. Jedna zo strán podporujúcich menšinovú vládu Frederiksenovej sociálnych demokratov totiž pohrozila, že vládu zvrhne, ak nebudú zvolané predčasné voľby. V nich si má vláda znovu získať dôveru voličov po tom, čo bolo prijaté rozhodnutie utratiť v roku 2020 asi 15 miliónov noriek pre obavy spojené s pandémiou koronavírusu. Podľa AFP sa nakoniec ukázalo, že toto rozhodnutie nebolo v súlade so zákonom.