Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Dánsku začali platiť opatrenia týkajúce sa rodičovskej dovolenky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V tejto severskej krajine mali aj doteraz rodičia nárok na 48 týždňov platenej rodičovskej dovolenky.

Kodaň 2. augusta (TASR) - V Dánsku vstúpili v utorok do platnosti nové opatrenia týkajúce sa rodičovskej dovolenky. Každý z rodičov má odteraz nárok na 11 týždňov platenej dovolenky. Okrem tohto času majú obaja rodičia spoločne k dispozícii ďalších 26 týždňov plateného voľna, ktoré si môžu medzi sebou ľubovoľne rozdeliť, informuje agentúra DPA.

V tejto severskej krajine mali aj doteraz rodičia nárok na 48 týždňov platenej rodičovskej dovolenky. Až do utorka však bolo z tohto obdobia vyhradených 14 týždňov pre matky a len dva pre otcov, pričom zvyšok si rodičia mohli rozdeliť.

Nové pravidlá sú výsledkom dohody, ktorú ešte v marci schválili poslanci dánskeho parlamentu veľkou väčšinou hlasov. K zmene dochádza aj v dôsledku smernice EÚ z roku 2019, v súlade s ktorou musia všetky členské štáty poskytnúť každému z rodičov minimálne deväť týždňov platenej dovolenky.

Dánski odborári považujú nové pravidlá za významný krok k zlepšeniu pracovných príležitostí pre matky. Obdobné zmeny ešte pred Dánskom prijali aj Island, Švédsko či Nórsko. DPA pripomína, že dánske matky majú momentálne tendenciu čerpať rodičovskú dovolenku vo väčšej miere než otcovia.