Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Dánsku zatkli šesť osôb pre podozrenia z členstva a financovania IS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvaja zatknutí vo veku 29 a 30 rokov údajne v roku 2014 odcestovali do Sýrie, kde ich naverbovali bojovníci IS.

Kodaň 27. apríla (TASR) - Polícia v Dánsku v utorok zatkla šesť ľudí podozrivých z členstva a financovania teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP.

Dvaja zatknutí vo veku 29 a 30 rokov údajne v roku 2014 odcestovali do Sýrie, kde ich naverbovali bojovníci IS. Obaja sú podozriví z porušenia dánskych zákonov o terorizme. V prípade dokázania viny im hrozí až šesť rokov väzenia. Dvadsaťdeväťročný muž sa pokúsil o návrat do Sýrie v roku 2015, uviedla polícia vo vyhlásení.

Piati zo zadržaných sú tiež podozriví z financovania IS. Jeden z nich údajne prevádzal finančné prostriedky v rokoch 2013 až 2017.

Polícia sa domnieva, že tento 29-ročný muž využil na prevod peňazí štvoricu mužov ako sprostredkovateľov. V prípade dokázania viny za financovanie teroristickej skupiny im hrozí desať rokov väzenia.

Polícia zmienené osoby vo veku od 27 do 35 rokov zatkla v dánskom hlavnom meste Kodaň a Aarhuse, druhom najväčšom meste krajiny. Na ich zadržaní sa podieľala aj dánska spravodajská služba.