Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V dejisku konferencie COP27 sa konala akcia na podporu ľudských práv

Demonštranti držia transparent s nápisom "Klimatická spravodlivosť bez ľudských práv neexistuje na tichom proteste v dejisku klimatickej konferencie OSN, ktorá sa koná v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch vo štvrtok 10. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Práve teraz sme solidárni s egyptskými väzňami svedomia, povedala Dipti Bhatnagarová, aktivistka organizácie Friends of the Earth International.

Šarm aš-Šajch 10. novembra (TASR) - V dejisku klimatickej konferencie OSN, ktorá sa koná v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch, sa vo štvrtok ráno uskutočnil tichý protest s cieľom upozorniť na porušovanie ľudských práv na celom svete, najmä však v Egypte.

Ako TASR informuje s odvolaním sa na agentúru AP, demonštranti mali v rukách plagáty s heslom: "Klimatická spravodlivosť bez ľudských práv neexistuje".

Väčšina z účastníkov akcie mala oblečené biele tričká. Mnohí mali zviazané ruky a ústa prekryté látkou, aby upozornili na ťažkú situáciu uväznených aktivistov, a to najmä v Egypte, kde je mnoho prodemokratických aktivistov už roky za mrežami.

"Práve teraz sme solidárni s egyptskými väzňami svedomia," povedala Dipti Bhatnagarová, aktivistka organizácie Friends of the Earth International. Zdôraznila, že na to, aby sa dosiahol "sen o klimatickej spravodlivosti", musia byť rešpektované ľudské práva každého jednotlivca.

Demonštrant so zviazanými rukami sa účastní na tichom proteste v dejisku klimatickej konferencie OSN, ktorá sa koná v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch vo štvrtok 10. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa ekologického aktivistu Shamima Navila Nyandu z Tanzánie by ľudské práva mali byť prioritou rozhovorov o klíme. "Ľudské práva musíme zaradiť na prvé miesto. Musíme sa postarať o ľudstvo a (potom) spoločne chrániť planétu," prízvukoval.

Podľa agentúry AP sa v Šarm aš-Šajchu konal vo štvrtok aj protest klimatických aktivistov.

Ich akcia bola namierená proti spoločnostiam vyrábajúcim fosílne palivá a iným znečisťovateľom. Rečníci na proteste obvinili veľkých znečisťovateľov zo zodpovednosti za ničivé udalosti, ako sú záplavy, sucho a stúpajúca hladina morí.