Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V deň otvorenia Svetovej výstavy sa konal protest proti globalizácii

V deň otvorenia Svetovej výstavy sa konal protest proti globalizácii 1. mája 2015. Foto: TASR/AP Photo

Demonštranti na pochode mestom podpálili niekoľko zaparkovaných áut a kontajnerov na odpadky, rozbili viacero výkladov bánk a obchodov.

Miláno 1. mája (TASR) - Desiatky ľudí dnes v Miláne protestovali proti Svetovej výstave Expo 2015, ktorú dnes slávnostne otvorili v tomto meste na severe Talianska. Protestná akcia sa uskutočnila v centre mesta, ďaleko od výstavného areálu, informovala agentúra AP.

Podľa organizátorov sa na proteste zúčastnilo 30.000 ľudí. Oficiálne údaje o počte účastníkov od polície nie sú k dispozícii.

Demonštranti na pochode mestom podpálili niekoľko zaparkovaných áut a kontajnerov na odpadky, rozbili viacero výkladov bánk a obchodov, ničili dlažbu a sprejovali na budovy slogany proti globalizácii a politike západných vlád a nadnárodných spoločností zneužívajúcich lacnú pracovnú silu zo štátov tretieho sveta.



Polícia sa demonštrantov snažila rozohnať, pričom použila slzotvorný plyn a vodné delá. Protestujúci hádzali do polície i novinárov zápalné fľaše a horiace predmety. Okrem polície preto zasahovali aj hasiči.

Ako informovala agentúra AP, skupina výtržníkov sa oddelila od pokojného pochodu, ktorý sprevádzal slávnostné otvorenie výstavy. Časť demonštrantov niesla aj transparenty so sloganmi proti výstavbe vysokorýchlostnej železničnej trate na severe Talianska, ako aj proti výstave Expo a ďalším projektom.