Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V deň pohrebu Alžbety II. by do Londýna mohol prísť až milión ľudí

Ľudia stoja v dlhom rade, aby si uctili pamiatku pri rakve s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. vo Westminster Hall, najstaršej časti Westminsterského paláca v Londýne 16. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Britská železničná spoločnosť Network Rail vyhlásila, že v pondelok plánuje v Británii vypraviť 250 posilových vlakov vrátane niekoľkých nočných liniek.

Londýn 18. septembra (TASR) - Britskú metropolu by mohol v deň pohrebu britskej kráľovnej Alžbety II. navštíviť až milión ľudí. V nedeľu to uviedla to organizácia Transport for London (TfL), ktorá v Londýne zabezpečuje hromadnú dopravu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Šéf TfL Andy Byford uviedol, že v britskej metropole sa od 8. septembra, keď zomrela Alžbeta II., nachádza viac cestujúcich, než je bežné. Dodal, že najviac ich do Londýna pravdepodobne pricestuje v pondelok (19. septembra) – v deň panovníčkinho pohrebu.

Britská železničná spoločnosť Network Rail vyhlásila, že v pondelok plánuje v Británii vypraviť 250 posilových vlakov vrátane niekoľkých nočných liniek. Podľa predstaviteľa spoločnosti Petra Hendyho sa v pondelok uskutoční "najväčšia dopravná akcia od letných olympijských hier z roku 2012, ktoré sa konali v Londýne".

Londýnske letisko Heathrow zrušilo v pondelok približne 100 letov. Chce sa tak vyhnúť hluku z lietadiel, ktorý by mohol narušiť zádušnú bohoslužbu vo Westminsterskom opátstve a následné pohrebné obrady na hrade Windsor.

Heathrow tiež nebude pred pohrebom kráľovnej dostupné pre súkromné lety ani parkovanie lietadiel. Britská vláda preto vyzvala štátnikov, ktorí sa zúčastnia na pohrebe panovníčky, aby pricestovali komerčnými letmi alebo využili iné letiská.