Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V desiatich štátoch na západe USA zúria lesné požiare

Hasič natáča mobilným telefónom video počas hasenia lesného požiara severozápadne od mesta Asotin, v americkom štáte Washington v pondelok 12. júla 2021. Foto: TASR/AP

Najväčší požiar v Spojených štátoch zúri na oregonskom vidieku, kde spustošil územie o veľkosti viac než 818 kilometrov štvorcových.

Washington 13. júla (TASR) - Tisíce ľudí v desiatich štátoch na západe USA museli opustiť svoje domovy v dôsledku rozsiahlych lesných požiarov. Najväčší z nich, v štáte Oregon, spôsobil výpadky elektrického prúdu v susednej Kalifornii. V utorok o tom informovala agentúra AP.

V štátoch od Aljašky po Wyoming vypuklo podľa Národného protipožiarneho centra takmer 60 lesných požiarov - viac než polovica z nich je v štátoch Arizona, Idaho a Montana.

Západ USA zároveň sužuje už druhá vlna horúčav za ostatných niekoľko týždňov. Rozsiahle obdobie sucha spôsobené klimatickými zmenami vytvára podmienky na vznik ešte nebezpečnejších požiarov, tvrdia vedci.

Najväčší požiar v Spojených štátoch zúri na oregonskom vidieku, kde spustošil územie o veľkosti viac než 818 kilometrov štvorcových. Doteraz tam zhorelo 21 domov a viacero menších stavieb. Požiar navyše poškodil tri prenosové vedenia, ktoré zásobujú susednú Kaliforniu 5500 megawattmi elektrickej energie. Spoločnosť, ktorá prevádzkuje prenosovú sieť v Kalifornii, následne vyzvala obyvateľov, aby šetrili elektrinou.

Plamene sužujú aj štát Washington a tiež oblasti Nevady neďaleko hraníc s Kaliforniou.

Hasiči hasia požiar v kalifornskom Doyle počas horúčav v sobotu 10. júla 2021.
Foto: TASR/AP


V kalifornskom národnom parku Údolie smrti (Death Valley), často najhorúcejšom mieste v USA, v nedeľu namerali 53,3 stupňa Celzia. V Las Vegas v štáte Nevada vystúpila ortuť teplomera na 45,6 stupňa. V sobotu tam bolo až 47 stupňov.

Ľudia kráčajú okolo merača teploty vzduchu, ktorý ukazuje 56 stupňov Celzia v Národnom parku Údolie smrti v americkom štáte Kalifornia v nedeľu 11. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Začiatkom mesiaca zasiahla severozápad USA a západnú Kanadu vlna horúčav s teplotami do takmer 50 stupňov Celzia, ktoré prispeli aj k početným úmrtiam, píše agentúra DPA. V kanadskej obci Lytton 260 kilometrov severovýchodne od Vancouveru vtedy namerali 49,6 stupňa Celzia, čo bolo výrazne viac ako dovtedajší kanadský rekord 45 stupňov. O niekoľko dní neskôr Lytton takmer úplne vyhorel.

Predošlý mesiac bol podľa amerických úradov s priemernou teplotou 22,6 stupňa Celzia najhorúcejším júnom v Spojených štátoch od začiatku vedenia príslušných záznamov pred 127 rokmi.