Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Dháke sa konala dosiaľ najväčšia protifrancúzska demonštrácia

Snímka z protestu. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov polície protestovalo približne 50.000 ľudí, ktorí požadovali bojkot francúzskych výrobkov.

Dháka 2. novembra (TASR) - Najmenej 50.000 ľudí sa v pondelok v bangladéšskom hlavnom meste Dháka zúčastnilo na demonštrácii proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho obrane práva na kritizovanie islamu a publikovanie karikatúr proroka Mohameda v rámci slobody prejavu. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Išlo o dosiaľ najväčší protestný prejav Bangladéšanov v tejto súvislosti.

Podľa odhadov polície protestovalo približne 50.000 ľudí, ktorí požadovali bojkot francúzskych výrobkov. Polícia demonštrantom zabránila v ceste k veľvyslanectvu Francúzska. Organizátori pochodu uviedli, že v Dháke demonštrovalo vyše 100.000 ľudí.

Demonštrácia sa začala v najväčšej bangladéšskej mešite. Protestujúci skandovali heslá ako "Žiadne hanobenie proroka Mohameda!" a pálili portréty francúzskeho lídra.

Macron vyvolal vlnu protestov v moslimskom svete po októbrovej brutálnej vražde francúzskeho učiteľa Samuela Patyho - ktorý svojim žiakom ukazoval karikatúry Mohameda -, keď vyhlásil, že Francúzsko sa nikdy nevzdá svojich zákonov povoľujúcich rúhavé karikatúry.

Už tretiu veľkú protifrancúzsku demonštráciu v Bangladéši za uplynulý týždeň zvolala skupina Hífazát-i-islámí Bángládeš, jedna z najväčších radikálnych moslimských skupín v tejto 160-miliónovej, prevažne moslimskej krajine.

Mnoho ľudí prišlo na demonštráciu aj z iných miest.

Vodcovia tejto skupiny vyzvali bangladéšsku premiérku Hasínu Vadžídovú, aby v parlamente presadila odsúdenie Macrona. Zároveň vyzvali Organizáciu Spojených národov (OSN), aby voči Francúzsku podnikla prísne kroky.