Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V dome bývalého viceprezidenta Mikea Penca našli utajované dokumenty

Na snímke bývalý americký viceprezident Mike Pence reční na 4. Budapeštianskom demografickom summite v maďarskej metropole 23. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Mike Pence však odmieta tvrdenia, že si utajované spisy zobral so sebou z kancelárie po skončení svojho funkčného obdobia ako viceprezident.

New York 24. januára (TASR) - V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca v štáte Indiana sa minulý týždeň našlo niekoľko utajovaných vládnych dokumentov. V utorok o tom informoval jeho právny zástupca. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Ide o malé množstvo dokumentov označených ako tajné, ktoré boli neúmyselne zabalené a dopravené do domu bývalého viceprezidenta na konci jeho funkčného obdobia," vyhlásil Penceov právnik v liste adresovanom americkému Národnému archívu.

V liste sa tiež uvádza, že "Pence si nebol vedomý, že takéto citlivé alebo utajované dokumenty sa v jeho rezidencii nachádzajú". Bývalý viceprezident si podľa svojho právnika uvedomuje "dôležitosť ochrany citlivých dokumentov a je pripravený plne spolupracovať s Národným archívom a vyšetrovateľmi". Pence už dokumenty údajne odovzdal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Mike Pence však odmieta tvrdenia, že si utajované spisy zobral so sebou z kancelárie po skončení svojho funkčného obdobia ako viceprezident.

Utajované dokumenty sa v minulosti našli aj v domoch exprezidenta Donalda Trumpa či súčasného šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Televízia CNN uvádza, že všetky podobné dokumenty musia americkí ústavní činitelia po skončení vo funkcii odovzdať Národnému archívu.